Skurtgate: Facebookgrupp för Skurt har ökat med 823 procent efter DN-avslöjandet

I Sverige har Skurt blivit en välkänd memeprofil.
  • Fredag 6 apr 2018 2018-04-06
E-post 927

SVERIGE Efter Dagens Nyheters uppmärksammande av Skurt och att denne enligt DN används av högerextremister har Facebooksidan Skurtposting ökat i antal gillamarkeringar med 823 procent. Det framgår av Nyheter Idags granskning. 

Sverige står inför en omfattande högerextrem påverkansoperation från extremister på 4chan, det rapporterar Dagens Nyheter. Enligt DN handlar det om bilder på den folkkära barnprogramsgrodan Skurt som sprids i syfte att sprida politiska budskap.

DN-journalisterna Hugo Lindkvist och Hugo Ewald, tidigare viralgranskare på Metro, varnar bland annat för Facebooksidan Skurtposting som enligt Hugo och Hugo hade 75 gilla-markeringar den 28 mars.

Nu kan Nyheter Idag berätta att Facebooksidan exploderat i popularitet sedan Dagens Nyheter uppmärksammade den. I skrivande stund har sidan 692 gilla-markeringar och 842 följare.

Det är en ökning med 823 procent, något som också uppmärksammats av den högerextrema skurtpåverkansoperationen på Facebook i form av en bild:

Efter DN:s artikel har flera ”memes” om Skurt dykt upp i sociala medier.

Nyheter Idag har sökt Hugo Ewald för en kommentar.

Bli plusprenumerant på Nyheter Idag för 69:- i månaden!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag