Skyttedals attack på Annie Lööf: ”Du ger S veto”

Sara Skyttedal (KD) litar inte C-ledarens intentioner. Foto: Wikimedia Commons/Twitter
  • Söndag 1 jul 2018 2018-07-01
E-post 518

LINKÖPING Sara Skyttedal (KD) går till hårt angrepp mot allianskollegorna Centern och Liberalerna efter senaste bråket om att ge SD inflytande efter valet. ”C och L måste sluta bete sig som amatörer”, säger hon till Expressen. Annie Lööf var inte sen att kommentera utspelet: ”Jag vill bilda en alliansregering, men vi förhandlar eller samarbetar inte med SD”, svarar hon på Twitter.

KDU:s före detta ordförande Sara Skyttedal var den som drev på hårdast att bryta upp Decemberöverenskommelsen och firade med champagne när den upphörde.

Efter det senaste bråket inom Alliansen över frågan om att ge ordförandeposter i utskotten till Sverigedemokraterna efter valet – något som både Centern och Liberalerna genast backade ifrån, ryter Sara Skyttedal till mot allianskollegorna.

– C och L måste sluta bete sig som amatörer, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Det är dags att C och L lämnar tydligt besked om vad som händer efter valet. Kommer de rösta på alliansens statsministerkandidat och göra Ulf Kristersson till statsminister? Kristdemokraterna kommer att rösta på Ulf oavsett, frågan är om Centerpartiet och Liberalerna kommer det. Jag undrar om de kommer göra vad de kan för att bedriva en allianspolitik eller om de kommer att bli stödpartier till S.

”Ser amatörmässigt ut”

På frågan om hon tycker att KD och M ska lämna alliansen, svarar hon nekande.

– Nej, jag tycker att alliansen är den starkaste värdegemenskapen i svensk politik. Jag är inte alls på det spåret.

– Däremot är det klart att jag och många med mig känner mig lite oroad efter det som hänt i veckan. Det jag framför allt är orolig för är stabiliteten i mina liberala allianskollegor och framför allt undrar jag hur starkt Annie Lööfs ledarskap egentligen är, eftersom man först går ut med ett besked som uppenbart alla fyra är överens om och det ser ganska amatörmässigt ut när gruppledaren säger en sak och bara timmar senare blir helt överkörd av partiledaren i medierna, säger Skyttedal.


Efter Skyttedals utspel och direkta fråga på Twitter om C och L kommer att rösta på Ulf Kristersson som statsminister, bemöter C-ledaren Annie Lööf kritiken:

– Ja, vi söker stöd för att byta ut Stefan Löfven och bilda en alliansregering med Ulf som statsminister. Men vi förhandlar eller samarbetar inte med SD.

– Svaret är ett icke-besked. Kan du lova att rösta för Kristersson som statsminister efter att Löfven tvingats bort? Eller kommer du låta Socialdemokraterna diktera villkoren för en borgerlig regering? kontrar Skyttedal.

– Jag vill byta ut Löfven. Jag vill bilda en alliansregering. Jag vägrar låta SD diktera villkoren för en alliansregering, så behöver en alliansregering ökat stöd för att kunna styra behöver det sökas över blockgränsen och inte hos SD, svarar Lööf.

– Enda rimliga tolkningen av det du skriver är att du ger S veto över om en alliansregering bildas. Säger de nej så backar du ur. En röst på Centerpartiet är således en röst på att S får bestämma vem som regerar, konstaterar Skyttedal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag