Snutar som slutar – tre av tio poliser har bytt yrke

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 20 feb 2018 2018-02-20
E-post 244

SVERIGE Nästan 6 000 utbildade poliser jobbar inte kvar i yrket. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån har gjort för tidningen Du&jobbets räkning.

Många poliser har valt att byta yrkesbana. År 2015 fanns 19 600 utbildade poliser i landet – men bara 13 700 arbetade som poliser. Nära 6 000, tre av tio, höll alltså på med något annat.

Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, väljer att se saken från den ljusa sidan.

– Det här visar att det finns en stor grupp som kan rekryteras tillbaka. Men då måste både lönen och arbetsmiljön bli bättre, säger hon till Du&jobbet.

Bättre på andra myndigheter

De anledningar som framhålls till att så många poliser byter karriär är låga löner, dåliga arbetstider och dåliga karriärvägar. De utbildade poliserna går istället till andra myndigheter där omständigheterna är bättre, och många går också till säkerhetsbranschen.

– Jobbar man i ingripandeverksamheten är det ofta treskift och jobb fyra av sex helger. Får man då ett erbjudande från en annan statlig myndighet, slipper jobba helger och får upp lönen 5 000–6 000 kronor kan det vara lockande och kanske inte konstigt att man byter jobb, säger Petra Bergman, gruppchef för kompetensförsörjningen inom Polismyndigheten, till Du&jobbet.

Hon säger också att 904 poliser lämnade yrket 2017, varav 349 till nya anställningar.

Läs även: Arvet efter Eliasson: Polisen har inte kängor och skyddsvästar till alla

Läs även: Privat polisstyrka startad i Storbritannien – För 2200 kronor i månaden patrullerar vakter ens hem

Ska polisens lön höjas?
669 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag