Sociala nätverket Gab snart online igen efter nersläckningen

  • Söndag 4 Nov 2018 2018-11-04
E-post 46

USA Yttrandefrihetsprofilerade sociala nätverket Gab åkte på ett tungt bakslag när man blev utsparkade och nersläckta av sin serverleverantör. Nu kan man emellertid snart vara tillbaka online uppger grundaren Andrew Torba på Twitter.

Gab.com, tidigare Gab.ai, som blivit populärt bland högermänniskor och etablissemangskritiska, uppger att man kommer att gå online under söndagen vid klockan 23 svensk tid (17.00 amerikansk östkuststid).

Gab stängdes ofrivilligt ner efter attacken mot Pittsburghsynagogan där elva människor mördades efter att det visat sig att mördaren Robert Bowers postat inlägg på Gab kort innan attacken. Först stängde Paypal ner Gabs betalningslösning. Sedan kastades företaget ut från sin server av serverhotellet Go Daddy.

Läs mer: 11 döda i hatattack i synagoga i Pittsburgh – misstänkt gripen

Serverföretaget Epik.com har nu erbjudit Gab plats på sina servrar. Företagets grundare Rob Monster har skrivit ett blogginlägg där han förklarar beslutet med att ”de-platforming is digital censorship” (ungefär: bannlysning från plattformar är digital censur).

Under lördagen beskrev grundaren Andrew Torba processen med att återställa Gab på de nya servrarna. Då hade man inte fått gamla inlägg att laddas upp. Något man löste senare under lördagskvällen.

Gab startades 2016 och kallar sig själv för ett ”socialt nätverk för utvecklare och skapare som tror på yttrandefrihet, individuell frihet och ett fritt flöde av information online”. Kritiker hävdar att det blivit ett omodererat forum där extremister fritt fått härja.

Andrew Torba har bemött den kritiken med att säga att Gab har nolltolerans mot våld och terrorism.

I en intervju med WBRE säger Torba:

– Det finns dåliga människor i världen och de finns på varenda sociala nätverk. De finns på internet och nu attackerar och skyller media på oss för de här dåden, de här fruktansvärda terroristdåden som en man ensamt bär ansvar för.

Enligt Torba blir yttrandefriheten på Gab ett sätt att förhindra farliga individer genom att de blir avslöjade i stället för att de skulle verka i lönndom.

Läs mer: Intervju med ”Darko Crncevic” efter Twitteravstängningen: ”Värre än jakten på dem som tycker olika är den massiva tystnaden från folk med makt”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag