Socialdemokrat anklagas för utpressning efter att SD-gruppen kollapsar i EU

Europaparlamentets talman Martin Schulz Foto: Wikimedia
  • Torsdag 16 okt 2014 2014-10-16
E-post 301

BRYSSEL Sverigedemokraternas EU-grupp EFDD har kollapsat efter ett avhopp från den lettiska ledamoten Iveta Grigule.  Enligt ett pressmeddelande från EFDD, är det ett resultatet av utpressning från parlamentets talesman socialdemokraten Martin Schulz.

Gruppen Europe of Freedom and Direct Democracy, förkortat EFDD, är den grupp där Sverigedemokraterna ingår. Idag blev det klart att den lettiska ledamoten Iveta Grigule lämnar gruppen vilket får som konsekvens att gruppen kollapsar. Anledningen är att en grupp i EU-parlamentet måste ha ledamöter från minst sju länder, men när Grigule faller ifrån består EFDD av ledamöter från enbart sex länder.

Detta kommer få konsekvenser för de partier som idag ingår i partigruppen. Mindre pengar kommer allokeras och mindre talartid i kammaren kan bli en konsekvens av att partigruppen nu upplöses. I EFDD ingår den högt profilerade politikern Nigel Farage som också är partiledare för brittiska UKIP.

”Jag var tvungen att göra det för att bli vald”

Nu anklagar EFDD flera höga EU-tjänstemän för utpressning. Enligt generalsekreteraren för EFDD ska självaste talmannen för europaparlamentet Martin Schulz ha utövat påtryckningar som fått den lettiska ledamoten att ge vika och lämna sin plats i partigruppen. Som talman för Europaparlamentet ska man vara opartisk i sin hållning till politikerna i kammaren. Iveta Grigule, den lettiske ledamoten, ska enligt uppgifter till Nyheter Idag ha varit helt tydlig med orsakerna bakom avhoppet.

– Jag var tvungen att göra det för att bli vald, ska hon ha uppgett om orsaken till avhoppet från sin partigrupp enligt ett mejl skickat till Nyheter Idag från Herman Kelly, kommunikationsdirektör i EFDD. Den positionen som hon nu blir vald till är som ledamot i en parlamentarisk delegation till Kazakstan.

UKIP-ledaren Nigel Farage kallar parlamentet för en bananrepublik

Beskedet om upplösningen av partigruppen har retat upp Nigel Farage som anser sig vara motarbetad av Europaparlamentet. Nu rasar han mot socialdemokraten Schulz och Farage håller inte igen med sin kritik.

– Om vi har förstått läget korrekt innebär det att ordförande Schulz skulle passa bättre i ett parlament i en bananrepublik. Det verkar som han helt övergett sin roll som en opartisk talman och ordförande i parlamentet. Detta är ett exempel på politisk partiskhet på en gigantisk skala, uppger Farage i pressmeddelandet.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag