Socialdemokraten: ”Ja, du tänker på det här med negerbyn!”

Foto: Faksimil SVT.se
  • Torsdag 1 jun 2017 2017-06-01
E-post 610

TIMRÅ När Socialdemokraten Per-Arne Frisk får frågor om möjligheterna för äldre att välja bort personal på etnisk grund säger han att alla ”raser” ska vara välkomna. När han ska förklara sitt uttalande för SVT konstaterar han att han inte vill se några ”negerbyar” där alla är samlade på samma sätt.

Nyligen uppdagades att det funnits möjligheter för gamla människor att lämna önskemål om att kunna få undvika hemtjänstpersonal med utländsk härkomst. Granskningen gjordes av P4 Västernorrland.

I spåren av nyheten har en socialdemokrat, Per-Arne Frisk från Timrå, hamnat i blåsväder för sina uttalanden. Bland annat använder han ordet ”raser” och när han ska förklara vad han menar berättar han att han inte vill ha ”negerbyar” där alla är samlade på samma sätt.

När SVT Västernorrland intervjuade Per-Arne Frisk (S), ordförande i socialnämnden i Timrå Kommun, säger han att han inte hört talas om möjligheten att kunna önska bort personal med en viss sorts bakgrund.

Han tycker dock att det viktigaste är att tillfredsställa det som medborgaren vill ha och därigenom är han inte för ett förbud när det kommer till möjligheten att kunna välja bort hjälppersonal på grundval av etnicitet. Istället menar han att politikerna måste ta och utbilda medborgare i att Sverige är ett land där människor har olika hudfärg.

– Mer och mer måste vi väl utbilda medborgarna. Vi är blandade raser och blandade hudfärger lite överallt och det kommer vi att vara i vården också, sa Per-Arne Frisk (S) till SVT Västernorrland.

Per-Arne Frisk använder dock ordet ”raser” vilket orsakat ett nytt rabalder.

När Per-Arne sedan ska förklara vad han menar uppger han för SVT att han ville tala om att socialdemokraterna vill ha in alla i verksamheten oavsett var de är födda och att just användningen av ordet ”raser” eventuellt var lite klumpigt ordval.

Per-Arne får även en fråga om ett tidigare uttalande då han ska ha refererat till ett område i Bergeforsen som ”negerbyn”. Där rättar Per-Arne Frisk SVT-journalisten om att det minsann inte var Bergeforsen det gällde, Per-Arne vill inte ha någon ”negerby” någonstans.

–Ja, du tänker på det här med negerbyn! Det jag sa var att jag inte ville ha någon negerby – alla samlade på samma sätt, det hade ingenting med Bergeforsen att göra, förklarar Per-Arne Frisk för SVT Västernorrland.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag