Socialdemokraterna KU-anmäler Kristersson för att inte ha skickat Archer till Ukraina

Peter Hultqvist och Ulf Kristersson Foto: Rastislav Polak Public Domain/Nyheter Idag
  • Fredag 2 dec 2022 2022-12-02
E-post 735

Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) för beslutet att skicka ett luftvärnssystem till Ukraina istället för artillerisystemet Archer. Detta trots att S själva inte ville skicka Archer till Ukraina när de hade makten.

Nu KU-anmäler Socialdemokraterna regeringen för andra gången på kort tid. Förra KU-anmälan kom på onsdagen, riktades mot finansminister Elisabeth Svantesson (M) och handlade om att Sverige avstått från att delta i beslutet om EU:s budget för 2023.

Den här gången är det statsminister Ulf Kristersson som anmäls för att regeringen inte skickar artillerisystemet Archer till Ukraina.

– Detta trots att Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba vid ett besök i Sverige 29:e augusti sa att leverans av ”Archer” till Ukraina var en huvudprioritet. Och att han efterfrågade specifikt detta vapensystem, säger tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en pressträff.

Läs även: Ingen Archer till Ukraina: ”Ynkligt och svagt”

Hultqvist var emellertid själv mot att skicka Archer till Ukraina när han var försvarsminister, då han menade att det skulle försvaga Sveriges försvarsförmåga.

– Vi har bara 24 gripbara Archer i den svenska Försvarsmakten i dag. Det är en väldigt liten nivå, och om vi skickar Archer till Ukraina så har det också en direkt påverkan på den svenska försvarsförmågan, så just det beslutet är inte enkelt, sade Hultqvist till SVT Nyheter den 8 september.

Regeringens stödpaket till Ukraina är större än de tidigare stödpaketen tillsammans, och omfattar bland annat ett vapenssystem för luftförsvar. Att stödpaketet inte omfattar artillerisystemet Archer förklarade Ulf Kristersson med att Ukraina, som utsätts för terrobombningar av ryska missiler och drönare, prioriterar ett system för luftförsvar.

Läs även: V-ledamot röstade mot militärt bistånd till Ukraina i EU-parlamentet

Läs även: Putin-allierad islamistledare: Använd kärnvapen mot Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag