Socialdemokraterna ökar i DN/Ipsos – åter större än Sverigedemokraterna

SD-ledaren Jimmie Åkesson och statsminister Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 24 mar 2020 2020-03-24
E-post 1157

Coronakrisen har gett Socialdemokraterna ett lyft i den senaste opinionsmätningen från DN/Ipsos. Med ett väljarstöd på 25 procent – en ökning med 3 procentenheter – är partiet åter större än Sverigedemokraterna, som minskar med 1 procentenhet och landar på 22 procent.

– Det har skett en total perspektivförskjutning i politiken. Nu handlar hela dagordningen om smittskydd, sjukvård, ekonomi och jobb. Sådant som lag och ordning och invandring är förstås fortsatt viktiga men uppfattas just nu vara av underordnad betydelse, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.

Läs även: Bottenrekord för S i DN/Ipsos – SD fortsatt störst

DN/Ipsos mätning i mars

Siffrorna är avrundade till närmaste heltal med förra månadens resultat inom parentes

Socialdemokraterna 25 (22)

Sverigedemokraterna 22 (23)

Moderaterna 19 (18)

Vänsterpartiet 12 (11)

Centerpartiet 7 (8)

Kristdemokraterna 6 (8)

Liberalerna 5 (4)

Miljöpartiet 4 (5)

Läs även: Efter Löfvens löfte om att stanna till valet – S får sämsta siffrorna någonsin i DN/Ipsos

Mätning inleddes den 10 mars, dagen innan WHO klassade smittan som en pandemi, och avslutades den 22 mars, när 21 personer i Sverige avlidit i sviterna av sjukdomen covid-19.

Under perioden har Sverige förbjudit folksamlingar på över 500 personer och stängt ned högskolor och gymnasier, medan varslen har duggat tätt från krisande företag.

Källebring säger till DN att det finns en tendens att bland väljare att sluta upp bakom regeringen under svåra kriser, särskilt när även oppositionspartierna sluter borgarfred och signalerar enighet.

– Väljarna förväntar sig att politikerna ska samarbeta för landets bästa. Den som söker konflikt kommer troligen att förlora på det, säger Källebring.

Läs även: Mardrömssiffror för Löfven i Aftonbladet/Demoskop

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag