Socialdemokraternas riksdagsledamot: IS-terrorister ska inte ”stigmatiseras”

Azadeh Rojhan Gustafsson. Foto: riksdagen.se
  • Onsdag 20 maj 2015 2015-05-20
E-post

STOCKHOLM Socialdemokraternas riksdagsledamot förklarade i en debatt hos Aftonbladet idag att IS-terrorister inte ska ”stigmatiseras” när de återvänder till Sverige. Uttalandet har väckt kraftig kritik. ”Jag är inte bara okej med att forna IS-krigare stigmatiseras. De bör stigmatiseras”, skriver Ivar Arpi på Twitter.

I en debatt hos Aftonbladet möttes den socialdemokratiske riksdagsledamoten Azadeh Rojhan Gustafsson och moderaternas Hanif Bali. Bakgrunden är ett beslut den rödgrönarosa majoriteten i Stockholm fattat om att hjälpa återvändande IS-terrorister med exempelvis bostäder och jobb.

– Som alla andra som har begått brott eller haft en brottslig bakgrund så måste de få en möjlighet att återanpassa sig till samhället. En möjlighet att återvända in i samhället och inte stigmatiseras, förklarade Azadeh Rojhan Gustavsson.

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali hade helt andra tankegångar i ämnet. Han menade att oavsett om rättsväsendet kan döma de här terroristerna eller inte, så finns det åtminstone stöd i lagen för att inte ge dem socialbidrag. Tidigare under dagen talade Nyheter Idag med ordföranden för Assyriska Riksförbundet och han tycker att lagen bör skärpas om inte rättsväsendet idag kan komma åt terrorister som åker tillbaka till Sverige.

På Twitter reagerar den borgerlige debattören Ivar Arpi kraftigt på den socialdemokratiska riksdagsledamotens uttalande om att IS-krigare inte ska stigmatiseras. Han menar att IS-krigare inte bara ska stigmatiseras utan även att de bör stigmatiseras.

Nedan kan du se videoklippet från Aftonbladet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag