Socialdemokraternas spelverksamhet stoppar ärenden till kronofogden

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post

STOCKHOLM Socialdemokraternas spelverksamhet stoppar sina ärenden till kronofogden. Deras spelbolag Kombispel tar även avstånd från sin egna reklam och lovar att skärpa sin verksamhet. 

Under gårdagen måndagen 4 september rapporterade Nyheter Idag om socialdemokraternas spelverksamhet, där skuldsatta människor tilläts spela på kredit. De senaste tio åren har spelverksamheten genererat en halv miljard till det socialdemokratiska partiet. Ungdomsförbundet, SSU, har fått 90 procent av sina inkomster från den kontroversiella spelverksamheten.

Avslöjandet gjordes ursprungligen av Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN: Speciallag tillåter S att tjäna halv miljard på annars olaglig lotteriverksamhet – Driver sex personer till kronofogden om dagen

LÄS ÄVEN: Därför kan inte SSU kommentera den kontroversiella finansieringen: ”Vi delar inte värderingar”

Nu uppger Dagens Nyheter, att socialdemokraternas spelverksamhet stoppar ärenden till kronofogden. De senaste tre åren har socialdemokraternas spelbolag A-lotterier och Kombispel skickat kronofogden på i genomsnitt sex personer om dagen, totalt rör det sig om 8079 personer som drabbats.

I ett pressmeddelande uppger A-lotterier och Kombispel att de nu kommer börja ta kreditupplysning på deras kunder för att förhindra att ”personer med skuldsaldo hos Kronofogden hamnar i nya problem”. Det finns sedan tidigare lagar som reglerar att spelbolag inte ska kunna låta skuldsatta spela hos dem. 2004 lade Socialdemokraterna fram ett förslag om att den sortens spelverksamhet som de själva bedriver skulle undantas lagen, något som bifölls av politikerna i Riksdagen.

Kombispel tar även avstånd från sin egna reklam som fått kritik för att få det att låta som om lotterier kan lösa privatekonomiska problem.

”Hur känns det att vinna? Kontot var tomt och det var två månader kvar till löning och jag sa till mig själv att något måste hända om jag ska kunna fortsätta så här. När jag såg brevet från Drömreselotteriet tänkte jag att det såg lite speciellt ut, men jag förstod ändå inte den chock som skulle komma. Se filmen och hör Jackpotvinnaren Ann berätta om sin upplevelse”, löd reklamen.

Kombispel skriver att deras reklam är oacceptabel och kommer nu skärpa granskningen av sin verksamhet.

”Det har även framkommit att vissa vinnarporträtt har innehållit citat från vinnare som kan tolkas som att lotterier kan lösa privatekonomiska utmaningar. Det är oacceptabelt och därför kommer Kombispel skärpa granskningen inför publicering av vinnarcitat”, skriver de i sitt pressmeddelande. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag