Socialismen i Venezuela: Diktatorn Maduro stänger gränserna för sitt eget folk

Foto: Flickr/Joka Madruga
  • Söndag 7 okt 2018 2018-10-07
E-post 1731

VENEZUELA Sedan 2015 har närmare två miljoner venezolaner lämnat landet. Nu tar den socialistiska regimen nya grepp för att få slut på detta. En polisstyrka har bildats för att stärka gränskontrollen ut från landet, något som TT rapporterar om.

Läs även: Här poserar Jonas Sjöstedt med känd sexförbrytare: ”Jag kommer inte kommentera det här”

Enligt regimen så handlar det om att ”kontrollera” gränserna. För att lämna landet krävs ett pass som numera ska betalas i kryptovalutan petro. Att få ett pass i Venezuela är en invecklad process som kan ta mycket lång tid.

– Den nya migrationspolisen ska med omedelbar verkan ta kontroll över landets 72 gränsstationer vid hamnar, flygplatser och gränsövergångar, säger vicepresident Delcy Rodriguez i statlig tv.

Venezuela har under den socialistiske diktatorn Nicolas Maduro kollapsat ekonomiskt och socialt. Bilder på matbutikernas hyllor som ekar tomma har kablats ut över världen. Medicin och alla former av varor råder det stor brist på.

Landet lider även av en hyperinflation på en miljon procent. I somras rapporterade en fotograf för Reuters att priset för ett kilo tomater var fem miljoner bolivares. Ett kilo kyckling – 14,6 miljoner bolivares.

1,9 miljoner människor har enligt FN flytt från socialismens Venezuela sedan 2015. De flesta har flytt till länder i närområdet. Diktatorn Maduro tillbakavisar de siffrorna som illasinnad propaganda och säger att det snarare är 600 000 och att 90 procent ångrar sig.

Nicolas Maduro har tidigare varit populär i vissa läger. 2013 gratulerade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt diktatorn för seger i presidentvalet. Jonas Sjöstedt har även försvarat Hugo Chavéz, Maduros totalitäre företrädare. Sjöstedt har senare kritiserat Venezuela.

 

Foto: Facebook

 

Foto: Facebook

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag