Sölvesborgspolitiker utreds för mutbrott

Sweden Rock. Bild: Äppelmos/CC BY 3.0
  • Torsdag 7 dec 2023 2023-12-07
E-post 0

Polisens nationella anti-korruptionsgrupp utreder lokalpolitiker i Sölvesborg för mutbrott. Detta då höga kommunpolitiker fått fyra dagars VIP-biljetter, värda 5000 kronor styck, till musikfestivalen Sweden Rock som hålls i Sölvesborg varje år, rapporterar P4 Blekinge.

I år fick kommunen 50 VIP-biljetter till ett sammanlagt värde på en kvarts miljon kronor, och ett tjugotal förtroendevalda besökte festivalen.

– Det finns ett inofficiellt avtal mellan Sweden Rock och Sölvesborgs kommun att de får en pott med VIP-biljetter varje år. Men de finns inte dokumenterade eller diarieförda någonstans utan detta är något de lagt lock på under alla år, säger Jimmy Kärnerup, som är en av de kommunrevisorer i Sölvesborg som slagit larm om det misstänkta mutbrottet.

– Det är de som godkänner alkoholtillstånden. Utan alkoholtillstånd, inget Sweden Rock. De upplåter kommunal mark så att Sweden Rock ska kunna ha sin festival. De godkänner byggnadslov så att de ska kunna bygga. I det här fallet ska personer som har sådan maktövertag inte få gåvor, säger Kärnerup vidare.

Enligt Sölvesborgs kommun ingår biljetterna i det avtal kommunen har med Sweden Rock, och man har fått biljetter sedan det ursprungliga avtalet tecknades 1999. Politikerna hävdar att biljetterna används för ”studiebesök” för att ”se hur festivalen fungerar”.

– De har säkert fog för det enligt deras bedömning. För mig känns det bara sorgligt att lägga resurser på detta säger kommunalrådet Kith Mårtensson (M).

Även kommunstyrelsens ordförande Birgit Birgersson Brorsson (S) försvarar politikernas gratisbiljetter.

– Jag tycker det är rimligt, vi är ju ändå ansvariga för allting som händer därute ytterst.

Läs även: SD, KD och MED tvingar fram folkomröstning om M-toppens lön i Sölvesborg

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag