Somalia kan ta emot svensk-somaliska IS-kvinnor

Bild: Voice of America
  • Tisdag 21 jan 2020 2020-01-21
E-post 690

Somalia kan ta emot de svenska IS-kvinnor och barn med somalisk bakgrund som befinner sig i al-Hol-lägret i Syrien. Den somaliska presidenten säger att det finns en plan för att ta hem personer med somalisk bakgrund från lägret, men säkerhetsläget i Somalia försvårar situationen.

Somalia kan komma att ta emot de IS-kvinnor och barn med svenskt medborgarskap och somaliskt ursprung som befinner sig i al-Hol-lägret i Syrien, rapporterar Sveriges Radio.

Läs även: Fremskrittspartiet lämnar norska regeringen efter att IS-kvinna hämtats från Syrien

Trots att de är födda i Sverige säger Somalias EU-ambassadör Ali Said Faqi att den somaliske presidenten har en plan för att ta hem svensk-somaliska kvinnor och barn från lägret till Somalia.

– Om ingen vill ha dem och européerna inte accepterar att ta tillbaka dem, så har Somalias president bestämt att de kvinnor och barn som vill kan tas till Somalia, säger Faqi.

Ambassadören säger emellertid att det är en komplicerad process där man ska samarbeta med Sverige och det kurdiska självstyret i Syrien, samtidigt som säkerhetslägret i Somalia är dåligt.

Enligt det kurdiska självstyret handlar det om 30-40 personer med svenskt medborgarskap och somalisk bakgrund i al-Hol-lägret, vilket är ungefär hälften de som har svenskt medborgarskap.

Läs även: Svenska IS-kvinnor gripna av syriska armén – kan dömas till döden

Yassin, som har en dotter och två barnbarn i lägret al-Hol och har rest till Somalia för att försöka påverka regeringen att ta emot svensk-somaliska kvinnor och barn, är hoppfull.

– De lyssnar på oss, vi får möjlighet att de lyssnar på oss. Men det får vi inte från svenska myndigheter, säger Yassin till Sveriges Radio.

Läs även: 15 års fängelse för svensk IS-kvinna i Irak – fransmän dömdes till döden

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag