Somalilands nya president svärs in

Muse Bihi Abdi, 69, svär presidenteden i Somalilands huvudstad Hargeisa. Foto: privat
  • Onsdag 13 dec 2017 2017-12-13
E-post 36

HARGEISA Somalilands nya president Muse Bihi Abdi svärs in. Nu väcks förhoppningar om att Muse Bihi Abdi kommer föra Somaliland närmare ett erkännande från omvärlden.
– Jag hoppas att han kan sätta sig med södra Somalias president och med sina grannländer och intensifiera själva dialogen, både med omvärlden och resten av Somalia, om Somalilands framtida öde, säger Mussie Ephrem, politisk och juridisk rådgivare vid Somalilands diplomatiska mission, till Nyheter Idag.

Somalilands nya president, Muse Bihi Abdi, tillträder posten från och med idag.

LÄS ÄVEN: Muse Bihi Abdi segrerare i Somalilands presidentval

Nyheter Idag har talat med Mussie Ephrem, politisk och juridisk rådgivare vid Somalilands diplomatiska mission i Stockholm, motsvarande Ambassad för länder som inte blivit formellt erkända.

– Det är en fantastisk dag för somaliländare och en fantastisk dag för hela regionen. Landet är omgärdat av tveksamma regimer och är inte ännu folkrättsligt erkända av omvärlden. De har gått in i val nu för sjätte gången och fått en demokratiskt folkvald president, säger Mussie Ephrem, politisk och juridisk rådgivare vid Somalilands diplomatiska mission, till Nyheter Idag.

Vem är presidenten?

– En gammal frihetskämpe.

Bihi talar, utöver somaliska, även flytande engelska, arabiska och ryska.

Han började sin bana som militär för Somalias regim. Han utbildades först i Sovjetunionen som var allierade med Somalia. Men när Somalia förklarade krig mot sitt grannland Etiopien, även de en allierad till Sovjetunionen, bröt Moskva kontakterna med Mogadishu. Istället blev Somalia allierade till USA. Därför har Muse Bihi även utbildats av amerikanerna.

1985 deserterade han från Somalias flygvapen och anslöt sig till SNM, Somali National Movement, som var avgörande för att besegra den gamla diktatorn. 1991 förklarade sig Somaliland självständigt från Somalia och då gjorde Bihi en politisk karriär och blev sedermera Somalilands inrikesminister.

Han har varit med såväl bakom kulisserna som i egenskap av minister och statsrådsmedlem.

– Så att det är en person med gedigen militär och politisk erfarenhet.

För en månad sedan besökte Nyheter Idag Somaliland i syfte att bevaka presidentvalet.

Många man pratade med i Somaliland inför valet sa att de skulle rösta på honom för att han ”utstrålade ledarskap”

– Jo, men han gör ju det. Jag har ju träffat honom två gånger men min erfarenhet av de som arbetar runt omkring honom och känner honom väldigt väl är det den samstämmiga bilden som kablas ut om honom, att han är väldigt resolut när han fattar beslut.

Vad kan vi förvänta oss av honom?

– Jag hoppas att han kan sätta sig med södra Somalias president och med sina grannländer och intensifiera själva dialogen, både med omvärlden och resten av Somalia, om Somalilands framtida öde. När valkommissionen tillkännagav röstsiffrorna, blev han gratulerad av södra Somalias president så jag hoppas det här renderar till fortsatta dialoger de emellan och i hela regionen.

Tror du Somaliland kommer bli självständigt?

– Det är bara frågan om när. Man kan inte tvinga ett folk tillbaka till en relation där det är uppenbart att mycket inte fungerar särskillt bra. Nu har de mentalt, geografiskt och inte minst politiskt avstånd från allt som har att göra med gamla Somalia. Så jag tror inte att de kan backa tillbaka bandet.

När tror du Somaliland kan bli självständigt då? Inom de närmsta tio åren eller de närmsta tjugo åren?

– Ja, alltså det här decenniet kommer vara väldigt avgörande.

Du tror det kan ske det här decenniet?

– Det tror jag definitivt. Inom de närmsta tio åren kommer vi få se ett slut på den här situationen som råder mellan Somalia och somaliland.

Nyheter Idag har även kort samtalat med Zakarias Hassan Waes, Somalilands ambassadör i Sverige, som var på plats vid invigningen. Waes uppger att svenska ambassadören i Somalia var på plats i samband med presidentinvigningen. Även diplomater och regeringsrepresentanter från våra nordiska grannländer samt EU har varit på plats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag