Sommarjobb öronmärks för ”utsatta” ungdomar i Eskilstuna

Foto: Pixabay
  • Torsdag 28 jan 2021 2021-01-28
E-post 166

ESKILSTUNA I sommar kommer Eskilstuna kommun att öronmärka 100 feriepraktikplatser för socioekonomiskt utsatta ungdomar. Detta trots att kommunallagen säger att kommuner måste behandla sina invånare lika.
– Vi tog det här beslutet och sedan får man se om någon överklagar, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).

P4 Sörmland var först att rapportera att arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i förra veckan tog beslut om att avsätta 100 av 600 feriepraktikplatser till ungdomar ”med särskilda skäl”.

Det handlar om ungdomar som befinner sig i en socioekonomiskt utsatt situation och ”befaras ha svårare att få jobb på egen hand”.

”Eskilstuna kommun har en hög arbetslöshet, ett stort antal invånare med försörjningsstöd och en låg utbildningsnivå. Det finns stora skillnader mellan hushåll huruvida man etablerat sig på arbetsmarknaden eller inte. Ungdomar i många familjer har därför små möjligheter att med stöd av omgivande vuxenvärld och skaffa sig arbetslivserfarenhet eller ens insyn i eller förståelse i hur arbetslivet och samhället fungerar”, skriver arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i sitt förslag till nämnden.

Jari Puustinen (M), kommunalråd och ordförande i nämnden, säger att det var en enig nämnd som klubbade igenom förslaget. Hur man definierar vem som har särskilda skäl är nu upp till förvaltningen att avgöra.

Kommunen måste dock förhålla sig till likställighetsprincipen i kommunallagen som innebär att man inte får särbehandla vissa grupper av kommunmedlemmar annat än på saklig grund.

”Vid ett beslut att prioritera en målgrupp till feriepraktik behöver man därför vara medveten om att det inte finns stöd för detta i lagstiftningen och att ett sådant beslut kan överprövas i Förvaltningsrätten”, skriver förvaltningen.

– Samtidigt görs ju det här på flera håll i landet. Det är inte prövat vad jag förstår någonstans, så vi får väl se. Vi tog det här beslutet och sedan får man se om någon överklagar. Det har man ju all rätt att göra till förvaltningsrätten, säger Jari Puustinen till Nyheter Idag.

Förvaltningen har varit i kontakt med andra kommuner som prioriterar vissa grupper när det kommer till feriepraktik, däribland Göteborg, Södertälje och Helsingborg. Dessa kommuner ”har inte kunnat svara på hur man förhåller sig till juridiken alternativt inte tagit hänsyn till den”, uppger förvaltningen.

Läs även: Lidingömoderaterna har fått nog av Afghanistans konsulat: ”Uträttar sina behov i närliggande parker och hus”

Läs även: Ny studie: Maktbehov och status vanliga motiv till förnedringsrån

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag