Son till tidigare toppolitiker döms för flera fall av misshandel

Bilder ur förundersökningen.
  • Fredag 12 feb 2021 2021-02-12
E-post 309

GÖTEBORG Idag dömdes Dutcha Eriksson, son till en tidigare toppolitiker, till fängelse för att bland annat ha sparkat en äldre man i ansiktet upprepade gånger efter ett bråk om en parkeringsplats. Hans far som också stod åtalad frias dock av en oenig tingsrätt.

Det var för drygt två år sedan, den 1 februari 2019, som de två männen, far och son, skulle hämta politikern på flygplatsen. På parkeringsplatsen blev de emellertid irriterade på en annan bilist – en man i 70-årsåldern som kommit för att skjutsa hem sin sambo – som de tyckte stod i vägen, och när båda bilar parkerat gick far och son fram till 70-åringen.

– De började skrika på honom och hota honom. De var väldigt hotfulla och tog tag i honom. De skrek saker som ”Din jävla idiot”, ”Bögjävel” och ”Jag ska slå ihjäl dig”, berättar ett vittne i förhör.

Plötsligt ger sig Eriksson på den äldre mannen så att han faller omkull i blötsnön och får ta emot sparkar i ansiktet så att han tappar medvetandet. Flera personer i närheten skall ha ropat åt angriparna att sluta, men ingen vågade ingripa mot de våldsamma männen. Ett vittne tar dock en bild på gärningsmännen innan de försvinner.

– De var så kalla, att de bara gick till terminalen efter. De hade ganska bråttom, halvsprang nästan. Men det kändes som att de hade bråttom att hämta någon. De var kallblodiga, precis som om ingenting hade hänt, berättar ett vittne.

Far och son var på platsen för att hämta upp toppolitikern som var hemma på besök från Bryssel, men efter attacken på parkeringsplatsen ger de sig av åt olika håll, och politikern tog en taxi istället. Politikern har inte velat svara på vad de pratade om under telefonsamtalen som följde.

Även fadern stod åtalad för misshandeln på parkeringen, men han frias av en djupt oenig tingsrätt då det inte anses bevisat att han själv utövade våld mot mannen i den utsträckning som åklagaren påstått i gärningsbeskrivningen. Alla tre nämndemän ville döma fadern för delaktighet i misshandeln, men trots detta frias han helt.

Dutcha Eriksson döms även för två andra fall av misshandel samt ett fall av övergrepp i rättssak till fängelse i 1 år och 8 månader.

Läs mer: Skrek ”bögdjävel” och sparkade den liggande 70-åringen blodig – nu åtalas toppolitikerns make och son

Läs mer: Toppolitikerns make gömmer sig för rättvisan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag