Staffanstorp tar emot Ukrainska flyktingar: ”Det här är människor som har ett verkligt skyddsskäl”

Bild: Faksimil SVT
  • Fredag 4 mar 2022 2022-03-04
E-post

Staffanstorps kommun hör till de kommuner i Sverige som tagit emot minst antal migranter hittills. Men nu ska man ta emot flyktingar från Ukraina, rapporterar SVT.

– Staffanstorps inställning är att vi så klart ska hjälpa de som flyr undan det ryska kriget och de ryska bomberna, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, till SVT.

Läs även: Sonesson (M): ”En klen tröst att vara en relativt trygg kommun i ett otryggt land”

Sonesson menar emellertid att det inte är en omsvängning.

– Det är det egentligen inte. Förvisso är Staffanstorp den kommun i landet som tagit emot minst antal flyktingar under åren där kring 2015. Nu är det en helt annan situation, det här är människor som har ett verkligt skyddsskäl.

– Det är kvinnor, bar, äldre som flyr medan männen stannar kvar. Vid den tidpunkten var det övervägande män mitt i livet så att säga som sökte ett bättre liv i Sverige.

SVT: Men förstår du att det kan upplevas som att man gör skillnad på folk och folk?

– Ja, men det är skillnad på folk och folk. Det här är människor som har ett mycket starkt skyddsskäl, det pågår ett krig i vårt närområde i Europa, så att situationen är helt annorlunda.

SVT: Vad har ni för faciliteter, har ni lediga lägenheter plötsligt?

– Vi har väldigt många privatpersoner som har hört av sig som säger att de är beredda att ta emot och öppna upp för ukrainska medborgare hemma hos sig. Det finns en stor vilja till det.

– Vi har en del tillfälliga lokaler, det är inte bostäder. Bostäder är det ont om, men vi har tillfälliga lokaler som skulle kunna fungera som transitboenden.

SVT: Och de fanns inte tillgängliga innan för andra grupper?

– Nej, det fanns de inte.

SVT: Hur kan det komma sig?

– De var inte lediga då.

Läs även: Sonesson (M) kandiderar till riksdagen: ”Reinfeldtpolitiken hade jag inte mycket till övers för”

Läs även: Sonessons (M) lösning: ”Återvandring av ej integrerade”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag