Sonesson (M): Flytta asylmottagandet till utanför Sveriges gränser

Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 24 sep 2022 2022-09-24
E-post 875

Det svenska asylmottagandet borde förläggas till andra länder långtifrån Sveriges gränser. Det menar Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.
– Man får genomföra mer av de brittiska och danska systemen, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Valet blev en stor succé för Moderaterna i Staffanstorp där man fick 44,4 procent av rösterna i kommunvalet.

Kommunens starke man Christian Sonesson lyckades dessutom knipa en riksdagsplats i årets val. Men huruvida han kommer att tacka ja till att sitta i plenisalen i höst låter han meddela någon gång framöver.

Sonesson sågs tidigare som en lite kontroversiell figur inom partiet, men menar nu att hans åsikter har funnit allt mer acceptans.

– Vissa saker som jag sade kring år 2014–2015 är inte längre kontroversiella. Exempelvis att prata om att volymerna måste minska, säger han till DN.

Läs även: Sonesson (M) om flyktingbråket: ”Man ska stå upp för sin kommun”

På riksnivå gick Moderaterna till val på sätta ett volymmål på högst 5 000 asylsökande per år. Men det tycker Staffanstorps starke man är för högt.

– Det är för mycket. Om vi pratar om den systematiska flyktinginvandringen till Europa från länder utanför Europa så måste den ner till noll. Gärna ett flyktingstopp.

Sonesson refererar till hur Storbritannien och Danmark agerat i asylpolitiken, där bägge nationerna har ingått en uppgörelse med Rwanda om att skicka människor som söker asyl till mottagningscenter i det afrikanska landet.

– Man får genomföra mer av de brittiska och danska systemen, där man söker asyl utanför landet. Och om en person beviljas asyl får man ha avtal med andra länder om mottagandet.

På frågan huruvida hans parti kommer att föra fram liknande förslag kommande mandatperiod svarar Sonesson:

– Det vet jag inte, men det har funnits andra tillfällen då de ändrat sig. När jag föreslog att man skulle upphandla anstaltsplatser i andra länder sade de först nej. Ett halvår senare ändrade man sig.

Läs även: Storbritannien skickar illegala invandrare till Rwanda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag