Sonesson (M): ”Svenska journalister bagatelliserar terrorism”

Foto: Nyheter Idag/Facebook
  • Fredag 11 okt 2019 2019-10-11
E-post 1210

STAFFANSTORP Kommunalrådet i Staffanstorp Christian Sonesson (M) skriver i dag på Facebook om svenska journalisters trivialiserande av terrorism. ”Varför titulerar Csaba Perlenberg på Kvp/Expressen IS-terrorister som ’IS-resenärer’? Den typen av vokabulär får det hela att verka handla om en vanlig typ av fridfulla charterresenärer”, skriver Sonesson.

När Staffanstorps kommun tidigare i år införde direktiv för att förhindra IS-terrorister att få del av kommunala bidrag eller stöd ledde det till skriverier i media. Och uppmärksamheten har fortsatt. Senast i form av Kvällspostenskribenten Csaba Bene Perlenberg som i en ledartext antyder att det är ”populistiskt trams” vad Staffanstorp gör.

Läs även: This is Staffanstorp: ”Klart som fan att folk blir förbannade”

Perlenberg skriver om det senaste beslutet i utbildningsnämnden som innebär att IS-terrorister inte ska få gå på gymnasiet eller få någon typ av ersättning från skolverksamheten i Staffanstorp.

”Nu bekämpar Moderaterna i Staffanstorp den mordiska terrorsekten med att dra in busskorten för IS-återvändare”, skriver Perlenberg raljant och avslutar sin text:

”Frågan kvarstår: är Staffanstorp ett IS-fäste? Om så är fallet, varför drog inte Moderaterna in busskorten tidigare för att förhindra att IS-resenärer åkte för att sprida skräck och terror i exempelvis Syrien.”

Perlenberg får svar av Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson som skriver på sin Facebook.

”Media har inte kunnat släppa denna fråga utan måste ständigt och jämt raljera kring lagstiftning som ställer kommunala beslut på kant och trivialiserar att det skulle handla om futtiga saker som busskort för ett fåtal gymnasieelever och att Staffanstorp väl knappast har någon som lämnat kommunen för att delta i terrorism”, skriver Sonesson som påpekar att flera av Staffanstorps grannkommuner har fått tillbaka IS-terrorister, samt flera andra skånska kommuner.

”Vad är det som får svenska journalister till att tro att människor aldrig lämnar den kommun som de är folkbokförda i”, undrar Sonesson.

Han tycker också att Csaba Bene Perlenberg använder ett relativiserande språkbruk.

”Varför titulerar Csaba Perlenberg på Kvp/Expressen IS-terrorister som ’IS-resenärer’? Den typen av vokabulär får det hela att verka handla om en vanlig typ av fridfulla charterresenärer.”

Även lokaltidningen Sydsvenskan får ”en skop av sleven”. Tidningen har en artikel om hur Skolverket dömer ut Staffanstorps beslut.

”Varför är Sydsvenskan mer intresserad av hur ett kommunalt beslut kan tänkas strida mot lagstiftning än att rapportera kring regeringens undfallenhet i frågan av att hantera barnafödande terrorister”, frågar Christian Sonesson.

Han menar att Sveriges kommuner och enskilda tjänstemän tvingas hantera misstänkta terrorister på grund av att regeringen misslyckats.

Läs också: Pelle Zackrisson: Stockholm förstår inte Staffanstorps populism

Sonesson avslutar med några retoriska frågor:

”Varför fattar Staffanstorps kommun denna typ av beslut? Varför har du brandvarnare hemma om det aldrig har brunnit i din bostad? Varför låser du bilen om du aldrig har haft ett bilinbrott?

Varför är Sverige ständigt steget efter alla andra länder i denna typ av frågor?”

Läs hela inlägget här:

Har Christian Sonesson rätt, bagatelliserar svenska journalister terrorism?
2114 röster (se resultat)
Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag