Sonesson (M) utreds för grovt tjänstefel efter flyktingstopp

Christian Sonesson (M). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 2 dec 2023 2023-12-02
E-post 0

Kommunalrådet Christian Sonesson (M) och flera andra ledamöter i Staffanstorps kommunstyrelse utreds för grovt tjänstefel. Detta efter förra vårens beslut om att vägra ta emot kvotflyktingar, rapporterar Sydsvenskan.

Det var i mars förra året som kommunstyrelsen i Staffanstorp fattade ett beslut om att införa ett totalstopp för kvotflyktingar, efter ett förslag från Christian Sonesson.

Några veckor senare ändrade kommunstyrelsen beslutet, enligt Sonesson på grund av att Migrationsverket skrivit ned prognosen om antalet flyktingar från Ukraina.

Men vid det laget hade flera personer polisanmält Staffanstorps kommunstyrelse för beslutet för att bryta mot bosättningslagen, enligt vilken kommuner är skyldiga att ta emot kvotflyktingar efter anvisning.

Förra sommaren inledde åklagaren Emma Adolfsson en förundersökning om grovt tjänstefel, och nu har Sonesson och övriga ledamöter i kommunstyrelsen kallats till förhör i ärendet.

I ett inlägg på Facebook skriver Sonesson att ”Vissa principer är grundläggande och därmed viktiga att försvara. Det grundlagsstadgade kommunala självstyret, att politiska beslut prövas i förvaltningsdomstolar och att den som är ledamot av en beslutande statlig eller kommunal församling inte är underkastad ansvar enligt tjänstefel”.

”Detta är sannerligen unikt och märkligt. Vem ska ta på sig ansvaret att bära vår demokrati som förtroendevalda utifrån en helt ny tillämpning?” fortsätter han.

– Nu ska de personer som är skäligen misstänkta höras. Sedan får vi utvärdera utifrån vad som framkommer, säger åklagaren Emma Adolfsson till Sydsvenskan.

– I misstanken ligger att beslutet som fattades var i strid med lag. Det är min uppfattning, fortsätter hon.

Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Pierre Sjöström (S) bekräftar för Sydsvenskan att samtliga ledamöter i kommunstyrelsen har kallats till förhör.

– De som har röstat nej är väl inte så misstänkta för ett brott. Jag är kallad på förhör som vittne, säger han.

Beslutet drevs igenom av M och SD medan S och C röstade emot.

Läs även: Sonesson (M) om flyktingbråket: ”Man får stå upp för sin kommun”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag