Sonessons (M) uppmaning till Jonny Cato och C: ”Stå upp för Sverige”

Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson för C och Christian Sonesson, Skånemoderaterna Foto: Nyheter Idag/SVT
  • Fredag 17 apr 2020 2020-04-17
E-post 2890

STAFFANSTORP Centerpartiet vill utöka gymnasielagen så att afghaner utan asylskäl kan fortsätta att stanna i Sverige. Nu får partiet kritik. Staffanstorps kommunalråd Christians Sonesson (M) menar att det handlar om särbehandling. ”Samtidigt som Sverige befinner sig i kris så tycker Centern att icke-medborgare som dessutom saknar skyddsskäl ska specialbehandlas”, skriver Sonesson i ett inlägg på Facebook.

Det är i en intervju med Sveriges Radio som Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet, uttrycker oro för de ungefär 7 400 afghaner utan asylskäl – mestadels män – som fick tillfälliga uppehållstillstånd via den särskilda gymnasielagen.

Ett villkor för att via gymnasielagen få permanent uppehållstillstånd var att afghanerna ordnade en fast anställning på minst två år efter gymnasiet.

– Nu ser vi väldigt många som börjar bli klara med sin utbildning, var lovade arbeten, arbeten som inte längre finns kvar, med tanke på den ekonomiska situation som landet befinner sig i, säger Jonny Cato till Sveriges Radio.

Centerpartiet vill lätta upp för afghanerna att stanna och Cato säger att han kan tänka sig att man exempelvis utökar tiden som afghanerna har på att ordna ett jobb. Eller att man inte behöver visa upp ett anställningskontrakt som sträcker sig över två år.

Skånemoderaten Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, är inte imponerad av resonemanget från Centerpartiet.

”Samtidigt som Sverige befinner sig i kris så tycker Centern att icke-medborgare som dessutom saknar skyddsskäl ska specialbehandlas”, skriver Sonesson på sin Facebooksida.

Han fortsätter:

”Hur vore det om detta parti, för en gångs skull, prioriterade landet Sverige och dess medborgare? Stå upp för Sverige!”

Gymnasielagen

• Gymnasielagen beslutades sommaren 2018 av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

• Den innebar att drygt 7 400 afghaner utan asylskäl, varav en stor majoritet vuxna män (cirka 96 procent av de som ansökte var män), fick tillfälliga uppehållstillstånd för att studera på gymnasiet.

• Enligt S-MP-regeringen var kostnaden 2,9 miljarder kronor. Kritiker, som Jimmie Åkesson, menade att kostnaden blev betydligt högre, bland annat för utbildningen. Olika kommuner, bland annat Stockholm, har också använt skattepengar till att förse afghanerna med boenden.

• När afghanerna tagit studenten kunde de få permanenta uppehållstillstånd om de fick ett fast jobb inom ett halvår. Annars skulle de lämna landet.

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag