Spanien nobbar migrantskepp – Aquarius kräver säker hamn

Båtflyktingar på medelhavet. Foto: Vito Manzari / Wikimedia Commons
  • Torsdag 16 aug 2018 2018-08-16
E-post 1317

SPANIEN Migrantbåten Aquarius kräver åter en säker hamn i Europa efter att ha förvägrats säker hamn av Malta och Italien. Men den här gången vägrar Spanien ta emot flyktingbåten.

Båten Aquarius, som är fylld med migranter ombord, kräver att de europeiska myndigheterna ska upplåta ”en säker hamn, närmast möjliga, som lagen föreskriver”. Detta efter att man tagit upp 141 migranter i medelhavet. De färdades från Libyen till Italien i två träbåtar som kapsejsade, enligt El Pais.

Aquarius drivs av organisationerna Läkare Utan Gränser och SOS Méditerranée. Båten skapade rubriker i juni när Italien och Malta vägrade skeppet hamn. Den gången tog Spanien emot migranterna. Men den här gången meddelar spanska myndigheter att ”Spanien är inte den säkraste hamnen, eftersom det inte är den närmaste enligt de villkor internationell lag föreskriver”.

Läs även: Video: 600 afrikanska migranter stormade spanska gränsen – flera poliser skadade

Enligt Aquarius, som är det enda skeppet kvar som plockar upp migranter utanför Libyen, har Malta vägrat hamn och de italienska myndigheterna har inte svarat på förfrågan medan libyska myndigheter ignorerat skeppet.

67 av de 141 migranterna på skeppet sägs vara ensamkommande minderåriga, och mer än en tredjedel kommer från Somalia och Eritrea. Enligt migranternas uppgifter ignorerades de i sin nöd av flera passerande skepp innan Aquarius plockade upp dem.

Efter att Italien stängde sina hamnar har Spanien blivit det nya huvudmålet för migranter från Afrika. I slutet av juli rapporterade Daily Mail att den spanska gränsen stormats av 600 afrikanska migranter beväpnade med frätande kalk och avföring.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag