Spekulationer om bomb ombord på ryska planet

Detta Airbus A321 kraschade idag på morgonen. Foto: Filippo Novello/jetphotos.net
  • Lördag 31 okt 2015 2015-10-31
E-post 20

EGYPTEN Det ryska Airbus A321 som tidigt idag på morgonen kraschade på väg mellan Sharm El-Sheikh i Egypten och Sankt Petersburg i Ryssland kan ha utsatts för ett terrordåd. Mycket tyder på att någonting exploderade i flygplanet innan kraschen.

Transponderdata tyder på att flygplanet hunnit ta sig upp till 10 000 meters höjd kort innan olyckan. Därefter var olycksförloppet hastigt och flygplanet försvann ganska plötsligt från radarn, något som tyder på ett katastrofalt olycksförlopp.

Experter säger att om det enbart handlat om motorhaveri, vilket tidigare uppgifter gjort gällande, hade förloppet varit mer utdraget och piloterna hade försökt glidflyga flygplanet så långt som möjligt i många minuters tid.

– Om motorerna hade slutat fungera hade det gett en dramatisk förlust av fart till en början, men besättningen hade sänkt nosen och inlett det som kallas en glidande nedstigning, förklarar flygkaptenen Richard Woodward, tidigare vice ordförande för Australian and International Pilots’ Association (AIPA), för RT och tillägger:

– Min första tanke var att det kan ha varit en akut nedstigning för att de hade problem med tryckkabinen eller vågar jag säga att de kanske hade en bomb ombord.

Enligt egyptiska mediekällor ska vittnen ha uppgett att de såg planet brinna när det föll från skyn, något som styrker tesen om ett explosionsliknande olycksförlopp.

224 människor omkom i kraschen, 217 passagerare och sju besättningsmän. 17 av de omkomna var barn. Enligt den ryska ambassaden i Egypten var samtliga ombord ryska medborgare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag