Spottade väktare i ansiktet på Kalmar sjukhus – Polis tillkallades i kaoset när 50 personer skulle besöka avliden

Akutmottagningen på Karolinska sjukhuset. Foto: Nyheter Idag
Polisbil utanför ett sjukhus. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 5 nov 2017 2017-11-05
E-post

KALMAR En väktare spottades i ansiktet på Kalmar sjukhus under söndagen när upp emot 50 personer skulle besöka en avliden. Polis fick rycka ut för att lugna ner stämningen. – Det handlar om folk som av tradition ska besöka en avliden på sjukhuset i samband med dödsfall. Det finns ett ”traditionsmotiv” i det, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral.

Polisen fick samtal på förmiddagen om att det var oroligt vid sjukhuset i Kalmar där väktare som fanns på plats hade problem med en större grupp människor som ville in till en person som var avliden på sjukhuset. Nyheter Idag har talat med Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral i region Syd och han förklarar att det var över 50 personer som ville besöka den avlidne.

– Det blev en ohållbar situation. Där finns sjukhuspersonal och andra vårdtagare, man genomför operationer och liknande så man kan inte ha så mycket folk inne på sjukhuset under de formerna, säger Bratt.

Det togs beslut om att stänga sjukhuset och istället kontrollera vilka som ska få komma in. Personer med vårdbehov släpptes in, men de som ville besöka den avlidne fick vänta utanför för att sjukhuset ska kunna behålla ordningen. Men det beskedet var inte helt välkommet hos de sörjande.

– Det blev stökigt när det beskedet kom så väktare behövde ha dit polis. Vi åkte dit och stöttade sjukhuset och väktarna med detta. Vi lyckas lugna ner det och lyckas väl förmedla budskapet om att de inte fick komma in under de formerna.

Spottade väktare i ansiktet

Bratt berättar att det stundtals blev stökigt, men att polisen lyckades lugna ner stämningen. Men i vart fall en polisanmälan har upprättats i samband med kaoset.

– En anmälan togs upp om förgripelse mot tjänsteman. Det var någon som spottade en väktare i ansiktet.

Fortfarande på söndagskvällen håller sjukhuset stängt på så vis att bara vårdtagare släpps in. Polisen har även kontinuerlig kontakt med sjukhuset och är beredda att rycka ut om det skulle behövas. Men situationen är fortfarande lugn. Bratt förklarar även att liknande situationer tidigare har uppstått på sjukhusen i Malmö och Lund och att det stora antalet besökare kan vara kulturellt betingat.

– Jag vet inte var de kommer ifrån de som har varit på plats. Om det är folk som bor i Sverige eller om de är på tillfälligt besök.

– Det handlar om folk som av tradition ska besöka en avliden på sjukhuset i samband med dödsfall. Det finns ett ”traditionsmotiv” i det, säger Bratt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag