Sprutskräck, coronahysteri och påstått blåljussabotage

Östra sjukhusets entré vid tillfället. Bild ur förundersökningen.
  • Onsdag 28 okt 2020 2020-10-28
E-post 35

GÖTEBORG När polis tog in en ung man misstänkt för att vara påverkad av narkotika för provtagning blev det snabbt en röra. Påståenden om en coronasmittad bekant – eller bara missförstånd – gjorde alla nervösa, men det var bara början. Det slutade med att den unge mannen åtalades för tre brott – inklusive blåljussabotage – men nu frias han helt av tingsrätten.

Under februari ökade oron för det nya coronaviruset i Sverige, och den 26:e fick Sverige sitt andra bekräftade fall av infektion, på Sahlgrenska i Göteborg. Osäkerheten om vad som pågick fick många rykten att florera och ingen visste riktigt hur olika möjliga situationer skulle hanteras. Detta tillsammans med den sedan årsskiftet nya lagen om blåljussabotage gjorde att en student med en cannabisrökande vän hamnade i domstol.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Det var tidig kväll och studenten hade tagit pappas bil för att träffa sin kusin som inte mådde bra och behövde prata. Han plockade upp honom på Eriksbo Västergärde och de körde iväg en bit. Kusinen vill röka en joint, och efter en del tjat – samt det faktum att det blåste och regnade – fick han göra det i bilen. I den rökfyllda kupén satt de med stängda fönster i halvannan timme innan de vädrade ur bilen och körde iväg. Femtio meter längre bort blir de stoppade av polis.

Kusinen har cannabis på sig och tas till polisstationen, men polisen misstänker att även studenten, som körde bilen, var påverkad. Detta baserat på symtomen röda ögon, ”sänkt medvetandegrad” och nervositet. Han kördes därför till Östra sjukhuset för att lämna blod och urin. Gången fram till entrén kantades av skyltar som varnade för coronoviruset.

Munskydden och visiren kommer fram

Studenten leds in till provtagningsrummet där han tar av sig jackan och sätter sig på britsen. Han är väldigt nervös; sprutor är det värsta han vet. Medan han väntar på blodprovet pratar han med poliserna. Vad han säger råder det delade meningar om, men poliserna uppfattade i alla fall att studenten – som arbetade extra på en av stadens stora fabriker – hade en vän och kollega som smittats av corona, och att han själv haft hosta. Även sjuksköterskan uppfattade det som att studenten umgåtts med någon som varit smittad, men säger inget om att studenten skulle ha påstått sig ha uppvisat några symtom själv.

”Jag ser att ansvarig på akuten och sjuksköterskan blir rätt stressade när de får informationen. Den ansvarige går och hämtar visir till sjuksköterskan samt munskydd till oss alla. Sedan får vi information om att vi tre inte under några omständigheter får lämna rummet. Det spekulerar i om hur de skall förflytta oss från akuten mot infektion utan att kontaminera andra”, skriver en polis i sin rapport.

Studenten uppger i förhör att det var ett missförstånd. Det hade gått rykten på hans arbetsplats om att någon på fabriken var smittad, och många sportlovsfirare hade just kommit hem från sina utlandssemestrar, inklusive nära kolleger. Han kom att tänka på det när han kom till sjukhuset och fick syn på alla äldre personer som var där. Han kände att det var hans skyldighet att informera personalen.

Vem skall man tro på?

En sak står helt klar, nämligen att studenten var väldigt nervös under hela förloppet. Rädd för att bli av med körkortet, rädd att få problem med jobbet, rädd för sprutor. Det är lätt att tänka att det blev missförstånd i en uppenbart stressig situation. Han motsatte sig inte att göra blodprovet, och ej heller fejkade han några symtom, som hosta, vilket hade varit lätt att göra om hans mål verkligen var att skrämma upp personalen. Försvaret kunde också visa upp diskussioner som förts i en intern grupp för anställda vid fabriken som visade att det då verkligen gick många rykten om att någon på arbetsplatsen blivit smittad.

De rapporter som skrivits av de ingripande poliserna andas samtidigt – fullt förståeligt – irritation över hela händelsen. En av dem avslutar sin rapport med uttrycka sitt missnöje över att han inte kom hem innan barnen somnat så att han kunde pussa dem godnatt.

Blod – svårt att få ut, svårt att analysera

Läget blev något lugnare när läkare kunnat konstatera att studenten inte kunde kopplas till något bekräftat fall, som vid denna tidpunkt ännu var få. Men blodprovet blev en prövning.

Den spruträdde studenten rycker instiktivt undan armen när nålen kommer nära. Poliserna i rummet tror att han simulerar trots att han flera gånger ber dem att hålla fast hans arm. Till slut, efter att förstärkning tillkallats och flera personer håller fast honom, lyckas sjuksköterskan ta ett blodprov efter flera misslyckade försök. Armen är blodig, och en bild tagen någon dag senare visar rejäla blåmärken runt armvecket. Naken och med blodet rinnande från armvecket skall han försöka lämna ett urinprov samtidigt som han blir utfrågad om bland annat vilka kontakter han haft med smittskydd. Han lyckas inte prestera någon urin på den halvtimme han får till sitt förfogande innan polisen ger upp.

Hela provtagningen tog drygt två timmar och tog i anspråk resurser från både sjukvården och Polisen. Studenten delges misstanke om ringa narkotikabrott, rattfylla och blåljussabotage. Vid den här tidpunkten har den nya brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet ännu inte prövats i domstol.

Blodproven skickades till Rättsmedicinalverket för att testas för narkotika och faktiskt även för coronaviruset. RMV gör dock inga coronatester, så omsider skickades det till bakteriologiska laboriatoriet på Sahlgrenska där man undersökte blodprovet utan framgång eftersom ett coronatest måste göras inom ett dygn, och det här blodet hade stått i kylskåp i en månad. Testet för THC, den aktiva rusgivande beståndsdelen i cannabis, visade dock postivt.

Passiv cannabisrökning hamnar i fokus

Blodprovet visade sig innehålla THC, men i ytterligt liten mängd, nätt och jämnt mätbart. Studenten menade att han fått i sig detta via passiv rökning, så åklagaren vände sig på nytt till RMV för ett utlåtande om huruvida detta var möjligt.

RMV:s svar är lite besynnerligt. De hänvisar till ”experimentella studier” som visar att THC-halten i studentens blod är fullt rimlig om han befunnit sig i ett oventilerat utrymme av bilkupéstorlek tillsammans med någon som rökt cannabis, men sedan hävdas utan förklaring att den stillastående bilen med stängda rutor haft ”normal ventilation”, varför RMV:s svar blir att blodprovet ”mycket starkt talar emot intag endast genom passiv rökning”.

Med detta som grund valde åklagaren att åtala studenten för ringa narkotikabrott och rattfylleri. Han åtalades också för blåljussabotage, men här snurrade åklagaren till det. I åtalet står det att den åtalade stört polisverksamhet genom att uppge att han varit smittad av corona. Det stämmer dock inte med vad något av vittnena berättat.

Tingsrätten konstaterar också att brottet blåljussabotage defineras som något som allvarligt försvårar eller fördröjer brottsbekämpande verksamhet, och att en provtagning tar två timmar och därmed låser resurser under den tiden är enligt en enig tingsrätt inte att betrakta som tillräckligt allvarligt för att betrakta som blåljussabotage.

Tingsrätten underkänner dessutom RMV:s utlåtande om passiv cannabisrökning just eftersom inget talar för att bilen var välventilerad vid tillfälllet. Studenten, även tidigare ostraffad, frias därför helt.

Läs även: Man döms för försök till sabotage mot blåljusverksamhet

Läs även: Saknade bostad – döms till böter

BLI PLUS-MEDLEM

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag