SR-journalister har fått restriktioner efter rasuppropet: ”Uppfattas som partiska”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 30 jan 2021 2021-01-30
E-post 641

SVERIGE Efter det interna uppropet mot rasism på Sveriges Radio har flera av undertecknarna stoppats från att bevaka Black lives matter och relaterade ämnen. Anledningen är att de uppfattas som partiska i dessa frågor, rapporterar branschtidningen Journalisten.
– Det är inga konstigheter, förklarar SR-chefen Olov Carlsson.

Det var i höstas som en rad SR-anställda, vissa namngivna som exempelvis P3-profilen Kodjo Akolor och utrikeskorrespondenten Fernando Arias, och vissa anonyma, skrev under ett upprop ”för representation och mot rasism på Sveriges Radio” med anledning av Black lives matter-rörelsen.

Bland annat krävde undertecknarna att en omfattande rasräkning skulle göras på Sveriges Radio: ”för att fastställa hur många som har utländsk respektive utomeuropeisk bakgrund. Sedan en vidare inventering av hur många av dessa som är svarta/afrosvenska.”

Vidare skrev man ”minst 25% av alla anställda ska ha utländsk bakgrund och minst 15% ska ha utomeuropeisk bakgrund”. ”Särskilt fokus bör läggas på att öka andelen svarta anställda på företaget.”

Efter uppropet har flera av undertecknarna belagts med restriktioner i vad de får rapportera om, skriver Journalisten. Bland annat får de inte bevaka Black lives matter eller frågor som rörelsen driver. Några av undertecknarna har även fått byta arbetsuppgifter.

Olov Carlsson, biträdande programdirektör och chef för innehållsproduktionen på SR, förklarar att det är en fråga om trovärdighet. Han menar att undertecknarna har tagit ställning för Black lives matter.

– Grundproblemet är att de som har skrivit under uppropet i publikens ögon uppfattas som partiska. Vi har ett uppdrag att vara opartiska, och det betyder att vi inte kan ha medarbetare som är aktiva på olika sätt i olika politiska rörelser och samtidigt bevakar de rörelserna. Det är inga konstigheter. Inför varje val har vi ett antal medarbetare som får begränsningar i sina uppdrag för att deras nära anhöriga har ett politiskt engagemang. Då kan de inte bevaka en valrörelse, säger han till Journalisten.

En av de som har fått restriktioner är Palmira Koukkari Mbenga, som står som en av initiativtagarna till uppropet. Journalisten skriver att hon i praktiken har fått byta jobb från nyhetsproducent på P3 Nyheter till reporter på grund av restriktionerna.

När hon skulle bevaka USA-valet i höstas fick hon inte rapportera om frågor med koppling till rasism och Black lives matter.

– Det är ett slöseri på kompetens. Jag kan de här frågorna och det ger ett extra lager i rapporteringen att jag har personliga erfarenheter av rasism. Sådant ingjuter förtroende hos både intervjupersoner och lyssnare som kan relatera till frågorna. Det går Sveriges Radio miste om, säger hon.

Läs även: Ganman om rasuppropet på SR: ”Förvånad att det tog så länge”

Läs även: Sveriges Radio: ”Rasistiska ord som ’indian’ och ’eskimå’ är INTE okej!”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag