SSU hyllas av nazister: ”De röjer väg för oss”

Söderman hyllar SSUs möten där människor delas in i ras. Foto: Youtube samt Facebook
  • Lördag 10 sep 2016 2016-09-10
E-post 1261

STOCKHOLM Socialdemokraternas ungdomsförbund applåderas av nazister med anledning av SSU-möten som separerar människor utifrån begreppet ras, eller som de själva kallar det, ”rasifierade”. – Jag stöder dem till hundra procent, förklarar Magnus Söderman, före detta SMR-ledare och aktiv på högerextrema sajten Motgift.

Inbjudan från SSU till ett möte med Rashid Musa har väckt reaktioner, dels då debattören Musa presenterades som ”terrorexpert” men framför allt då mötet inte är till för människor med ”fel” hudfärg. I inbjudan stod uttryckligen att evenemanget är ”separatistiskt för rasifierade”.

Ordet ”rasifierad” är en omskrivning av ”ras”, som syftar på människor som är icke-vita. I praktiken betyder det att SSU-mötet exkluderar människor som har en vit hudfärg, eller människor som kan anses vara vita.

Har mött hård kritik från högerdebattörer

Det rasseparatistiska SSU-mötet som ska hållas den 19 september på Socialdemokraternas partihögkvarter har mött mycket stark kritik. Den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell frågar statsminister Stefan Löfven öppet i en debattartikel på SVT Opinion om ”det är detta det Sverige vi ska ha?”.

”Kommer SSU ha en dörrvakt där som tittar på vilken hudfärg folk har och väljer vem som inte släpps in?” frågar sig Uvell.

Men det är inte bara Uvell som reagerat starkt på SSU-evenemanget. I Göteborgsposten konstaterar den liberale debattören Adam Cwejman att ”socialdemokraterna har ett allvarligt problem när deras eget ungdomsförbund blandar ihop antirasism med rasism”.

”Idén är att rasismen är rumsren så länge den har rätt avsändare har börjat leta sig allt längre in i den parlamentariska vänstern”, konsterar han.

Alla är inte kritiska: SSU hyllas nu av nazister

Förutom borgerliga debattörer, som alltså reagerar negativt på separatismen i SSU, har även fler uppmärksammat den nya trenden. På den högerextrema sajten Motgift argumenterar Magnus Söderman för att SSU gör helt rätt som delar in människor efter begreppet rasifierade.

”Tyvärr är vi vita – om jag tillåts måla med bred pensel – så patetiska för tillfället att vi inte vågar omfamna den separatistiska idén. Men det kommer att ändras och vi kan tacka SSU och de “rasifierade” för att de röjer väg för oss”.

Och Söderman är inte vem som helst. Han har tidigare varit ledare i den öppet nazistiska och utomparlamentariska Svenska Motståndsrörelsen och idag driver han den högerextrema sajten och podden Motgift tillsammans med Jonas de Geer och Dan Eriksson. När Nyheter Idag ber Söderman att definiera sig själv ideologiskt skjuter han frågan vidare.

– Ring din polare Wåg, han kan nog ge dig en bra beskrivning.

När Nyheter Idag talar med Mathias Wåg, som länge kartlagt svensk högerextremism, menar han att Söderman i allt väsentligt kan beskrivas som nazist. Även tidskriften Expo beskriver Motgift på liknande sätt och berättar att i podd-sändningar hyllas nazistiska terrororganisationer som amerikanska The Order och det talas om ”raskrig”.

”Jag tar dem helhjärtat i försvar, jag tycker de ska ha en eloge för det här”

Söderman understryker mycket noga att han stöder SSU till hundra procent just i avseende med separatistiska möten enbart för rasifierade. Enligt honom är det en utveckling i rätt riktning att människor väljer att dela upp sig efter hudfärg och rasbegrepp, idéer som normalt hör historien till. Men det är samtidigt idéer som Söderman länge arbetat för att föra in i svensk debatt igen.

Det är med bakgrund i detta som han ser mycket positivt på att SSU nu gör det legitimt att anamma ett tankesätt där människor inte bara tillskrivs olika raser utan att man även kan dela upp människor rent fysiskt efter ett ras-begrepp.

– Just nu har vi afrosvenskar som en egen rasifierad grupp. Sen har vi de andra rasifierade. Och där kan du vara allt ifrån sydamerikan, till asiat, till att du är från MENA-regionen, förklarar Söderman.

– Får vi en stor grupp av arabiska rasifierade kommer de att gå sin egen väg och så vidare.

Söderman menar att till slut kommer alla människor dela upp sig helt och hållet efter ”rastillhörighet”. Det kommer i slutändan göra det enklare även för vita människor menar han, vilket kommer ge honom rätt i slutändan.

– Det är såhär det kommer bli, på mycket mycket större nivå, absolut. Det är den enda vägen framåt. Sen kommer du ha de ideologiskt övertygade som kommer fortsätta slå huvudet i väggen för att det ska vara det här multikulturella.

Lyssna på samtalet med Söderman, artikeln fortsätter under mediaspelaren

 

Du skriver också i ditt inlägg på Motgift att SSU röjer väg för oss? Vilka är oss?

– Oss, i någon vidare generisk bemärkelse, får vara den etnonationella rörelsen. Vi som då har sett och alltid ansett att ras faktiskt har en betydelse. Om man då sätter det i något slags motsatsförhållande till kulturnationalister då.

Och hur vi än frågar Söderman menar han att separatismen i SSU i grunden inte skiljer sig från den världsbild han själv har, om än att det motiveras på olika sätt.

– Det som är roligt är att vi kommer fram till samma slutsats i stort sett, fast från olika håll. Det är för att naturen inte ger sig, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag