SSU polisanmälda för hets mot folkgrupp

Foto: Nyheter Idag samt privat
  • Tisdag 7 maj 2019 2019-05-07
E-post 479

Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU är polisanmälda för hets mot folkgrupp, rapporterar Sydsvenskan. Detta efter att Nyheter Idag uppmärksammat att SSU sjöng ”krossa sionismen” på första maj i Malmö. Men det är mycket tveksamt om lagbrott begåtts. – Det är en osmaklig sak, men hets mot folkgrupp kan det inte utgöra, säger juridikprofessorn Mårten Schultz.

Efter att Nyheter Idag uppmärksammat SSU-tåget i Malmö på första maj som skanderade ”krossa sionismen” med Ilmar Reepalu i spetsen har reaktionerna varit starka. Inför partiledardebatten i söndags tog i princip samtliga partiledare avstånd och markerade mot SSU. Tidigare har förbundsordföranden i SSU Philip Botström bett om ursäkt, men då har SSU Skåne svarat att de står på sig om den kontroversiella sången.

Nu meddelar tidningen Sydsvenskan att SSU polisanmäls för hets mot folkgrupp. Men det är mycket tveksamt om den kontroversiella ramsan verkligen utgör ett brott.

– Min personliga uppfattning är att det är en osmaklig sak, men hets mot folkgrupp kan det inte utgöra. Sionismen är inte en folkgrupp eller någon annan skyddad kategori som nämns i hets mot folkgrupp-regeln, säger juridikprofessor Mårten Schultz till Nyheter Idag.

Samtidigt berättar Schultz att det är vanligt med anmälningar om hets mot folkgrupp och att polisen många gånger inleder förundersökningar för saker som uppenbart inte är brottsliga. Som exempel nämner han Sverigedemokraternas tunnelbanekampanj, polismannen Peter Springare som tyckte en flagga var hets mot folkgrupp.

– Det verkar inte sällan vara så att polisen lägger ner onödiga resurser på just hets mot folkgrupp-brottet.

Löfven: SSU är fristående organisation

Inför söndagens partiledardebatt konfronterades Stefan Löfven av Nyheter Idag med anledning av SSU-ramsan. Han var tydlig med att ta avstånd från det som yttrats, men poängterade flera gånger att SSU är en egen organisation som får hantera frågan på egen hand.

– Budskapet är tydligt, precis det som SSU:s ordförande har sagt att vi är emot den typen av uttalanden. Vi är för ett Israel som har rätt att leva inom sina gränser, sade statsministern till Nyheter Idag.

När Nyheter Idag ställer en rak fråga om Löfven själv tänker vidta åtgärder upprepar han svaret att SSU är fristående.

– SSU fattar sina egna beslut. SSU är en fristående organisation som fattar sina beslut. Uttalandet var helt fel och jag tar starkt avstånd från det, svarar han.

Under partiledardebatten uppmärksammades händelsen även av moderatledaren Ulf Kristersson. När Nyheter Idag talade med Kristersson var han mycket skarp i sin kritik.

– Det är en tradition i SSU Skåne att uttrycka sig antisemitisk, att förhärliga våld. Tänk om någon annan gjort så, vad hade Stefan Löfven sagt då?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag