SSU vill porta SD från skolor – odemokratiskt tycker SDU

Emma Sandkvist Foto: Privat
  • Måndag 10 mar 2014 2014-03-10
E-post

VALET I en debattartikel skriver SSUaren Maria-Elsa Salvo att Sverigedemokraterna bör nekas tillträde till landets skolor i valrörelsen. Hon menar att SD är ett fascistiskt parti. Men att göra så är odemokratiskt, tycker Emma Sandkvist från SDU.

Det är på sajten Nyheter24 som Maria-Elsa Salvo från SSU i en debattartikel skriver att Sverigedemokraterna inte bör släppas in på landets skolor. Framför allt syftar hon på ett uppmärksammat besök i Dalarna där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var närvarande.

– Att rektorn för Högskolan Dalarna välkomnar Jimmie Åkesson, ledaren för ett nyfascistiskt parti, riskerar att leda till en ökad tolerans och legitimitet av den rasistiska och högerpopulistiska politik Sverigedemokraterna driver och en exkludering av rasifierade studenter och lärare på våra högskolor.

– Våra utbildningsplatser är bland de viktigaste vi har i arbetet för produktionen och reproduktionen av demokratiska värden om alla människors lika värde. Dessa idéer står i total kontrast med Sverigedemokraternas förda politik och det är skolledningarnas skyldighet att säkra en trygg och inkluderande miljö på sina skolor och därmed stänga dörrarna för Åkesson och hans demokratifientliga parti.

Här kan du läsa hela debattartikeln på Nyheter24

”Ett svek mot demokratin”

Emma Sandkvist, vice ordförande för SDU i Örebro, reagerar kraftigt på Maria-Elsas debattartikel. Att stänga ute Sverigedemokraterna från landets skolor tycker Emma är direkt odemokratiskt.

– Hon gör ett uttalande om ett parti vars politik hon inte har någon kunskap om. Hennes beskrivning av Sverigedemokraterna som demokratins ”självaste antites” är inte bara djupt problematisk därför att det är en lögn, utan också för att SD tvärtom är det parti i Sverige som förespråkar mer direktdemokrati och att föra besluten närmare folket. Detta bland annat genom att genomföra fler folkomröstningar i angelägna frågor och öppna upp för utökad medborgardialog i landets kommuner, förklarar Emma för Nyheter Idag.

– Att utestänga Jimmie Åkesson från landets högskolor och universitet är vidare inte bara ett svek mot demokratin, utan även mot de hundratusentals svenskar som i valet 2014 kommer att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Det är direkt odemokratiskt att utestänga partiledaren för Sveriges tredje största parti från att träffa och ha dialog med väljare och sympatisörer.

Även William Hahne, vice förbundsordförande i SDU är starkt kritisk till utspelet från SSU.

– Det tramsigaste jag läst på länge. Jag trodde vi var förbi den här typen av absurda utspel, förklarar han för Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag