SSU:s ordförande lämnar politiken – det vill han göra sen: ”Kanske polis, kanske lärare”

SSU-ordförande Philip Botström. Bild: Simon Röder/SSU samt SSU Skåne/Facebook
  • Fredag 1 jan 2021 2021-01-01
E-post 557

STOCKHOLM Philip Botström har varit ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund i sex turbulenta år – bland annat efter avslöjanden om antisemitism, kvinnohat och muslimska extremister. I sommar lämnar han. Det berättade Botström i Sveriges Radios P3 Morgonpasset.

Det var under ett samtal om nyårslöften med programledarna Kodjo Akolor, Katherine Zimmerman och David Druid som Philip Botström avslöjade att han kommer avgå i samband med SSU:s kommande kongress i sommar.

– Jag har suttit i sex år. Det är bland det längsta i SSU:s historia. Jag tycker att det är dags, sade 30-årige Botström.

Programledarna Akolor, Zimmerman och Druid ville veta mer.

– Lämnar du för att det liksom är tråkigt nu. Eller är det för att liksom du orkar inte med de här ”ungdomarna”,  frågade Akolor.

– Sex år i ett ungdomsförbund är mer än lagom, svarade Botström.

– Det är ett beslut som jag fattade redan för två år sedan.

Botström tänker behålla medlemskapet i Socialdemokraterna. Men till skillnad från MUF-ordföranden Benjamin Dousa som gick till VD-posten i tankesmedjan Timbro (som tidigare gett ut en bok av Dousa) säger Botström att han siktar på ett jobb helt utanför politiken.

– Jag har tänkt mig att ha ett riktigt jobb, sade Botström.

– Det jag tänker mig framåt är, kanske polis, kanske lärare, sade Botström.

Även Försvarsmakten är ett alternativ uppgav han.

– Jag har inget principiellt emot att politiker vill jobba inom PR, kommunikation, den branschen. Men jag vill inte det, sade Botström.

Under Botströms tid som ordförande har SSU skakats av en rad skandaler. Dels hamnade Botström själv i blåsväder efter en taxiresa från Sälen.

Läs mer: SSU-topp efter taxiskandalen – Därför kom han inte upp ur sängen på morgonen

Men SSU har också plågats av stora interna problem med antisemitism, islamister och kvinnofientlighet i Skånedistriktet, något som Kvällsposten och Ledarsidorna rapporterat om.

De tre programledarna ville även veta hur Philip Botström i vanliga fall firar nyår.

– Är du uppklädd…är det glamoröst, ville programledaren Katherine Zimmerman veta.

– Äter du en sossig lyxmiddag eller går du mer mot höger, frågade Kodjo Akolor.

P3 Morgonpassets programledare Kodjo Akolor är känd bland annat från det interna uppropet ”Vems SR” där krav på rasräkning och inkvotering av svarta på Sveriges Radio förs fram. Andra som skrivit under är reportern Palmira Koukkari Mbenga och utrikeskorrespondenten Fernando Arias.

– Vitt! Och som representant för public service tycker jag inte att vi representerar hela vår befolkning på ett sätt som är rättvist och som också visar mångfald, har Akolor tidigare till DN beskrivit hur det ser ut på redaktionerna.

Läs mer: Hård kritik mot rasupprop på Sveriges Radio: ”Helt sanslöst”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag