Stal paket för över en halv miljon från Postnord – får straffet sänkt och slipper utvisning

Bild: Polisen
  • Onsdag 17 jan 2024 2024-01-17
E-post 0

En 26-årig Postnord-anställd dömdes till två års fängelse och utvisning till Somalia av tingsrätten efter ett han stulit mobiltelefoner till ett värde av cirka 600 000 kronor från sin arbetsplats. Nu sänker hovrätten straffet till ett år och två månader, och låter honom även stanna i Sverige, rapporterar Expressen.

Under sommaren började Netonnet-kunder klaga på att de mobiltelefoner de beställt inte kom fram. Samtliga reklamationer gällde paket som skannats på Postnords avdelning på Netonnets centrallager i Borås för att sedan försvinna.

Postnords inledde en intern utredning, som visade att en 26-årig anställd hade arbetat ensam varje gång paket försvunnit, och den 31 augusti greps han efter att han tagits på bar gärning med att stjäla. 

Mannen erkände några av stölderna, men hävdade att han slängt paketen i skogen och förnekade att han sålt någon telefon vidare.

Tingsrätten konstaterade emellertid att inga slängda paket hittats i skogen, att flera stulna telefoner hade fått nya ägare och att mannen hade fått mer i Swish-inbetalningar än i lön under den aktuella perioden.

Tingsrätten dömde därför 26-åringen för 16 fall av grov stöld av främst telefoner till ett värde av cirka 600 000 kronor som genomförts mellan maj och augusti, och straffet blev två års fängelse och utvisning till hans hemland Somalia, med tio års förbud att återvända.

Hovrätten sänker emellertid straffet till ett år och två månaders fängelse, och låter dessutom mannen slippa utvisning.

Anledningen till det sänkta straffet är att hovrätten till skillnad från tingsrätten räknar varje enskild stöld istället för den sammanlagda summan, vilket gör att de enskilda stölderna inte når upp till det ”betydande värde” på fem prisbasbelopp vilket motsvar 262 500 kronor som krävs för att stöld ska räknas som grov.

Stölder kan även räknas som grova om om de ingått i en systematisk brottslighet, men hovrätten anser inte att de 16 stölder 26-åringen döms för har varit systematiska.

När det gäller utvisningen konstaterar hovrätten att mannen varit i Sverige i åtta år och lärt sig svenska, att han hade en anställning innan han fick sparken på grund av stölderna och att han har viss anknytning till landet genom att hans mamma och bröder bor här:

”De sammanvägda omständigheterna motiverar inte i tillräcklig grad att [26-åringen] ska utvisas. Yrkandet därom ska därför ogillas”, skriver hovrätten i sin dom.

Läs även: Ingen utvisning för inbrottstjuv – har inte åkt fast för annat brott det senaste året

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag