Stängda gränser stoppar utvisningar – migranter släpps fria

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 2 apr 2020 2020-04-02
E-post 2801

BERGSLAGEN Inställda flygningar och stängda gränser har gjort det mycket svårare att verkställa av- och utvisningar från Sverige. Det säger Ulrica Granberg, gränspolischef i Bergslagen, till P4 Dalarna. Till Nyheter Idag säger hon att man helst inte släpper dömda brottslingar på fri fot.

– Vi kan fortfarande men det är krångligare, jättebökigt, säger Ulrica Granberg om möjligheterna att utvisa migranter som inte har rätt att stanna i Sverige.

Enligt svensk lag går det inte att ha någon i förvar under hur lång tid som helst, förklarar Granberg för Nyheter Idag. Efter en viss tid måste man släppa ut personen.

– Man ska pröva det utifrån utsikten att kunna verkställa inom en ”rimlig tid”, som det står i lagstiftningen. Rimlig tid är rätt fluffigt så där, men då har man en viss praxis att titta på.

Vet man att det inte går att utvisa någon inom flera månader – ”kanske ett halvår eller ett år” – måste personen släppas på fri fot.

Det har man redan gjort i Bergslagen, säger Ulrica Granberg och uppger att det handlar om fyra personer som släppts ut sedan inreseförbudet trädde i kraft. Dessa har satts under uppsikt, vilket innebär att de ska inställa sig hos polisen med en viss frekvens.

– Sedan har vi, i en hel massa drös fall, i stället för att ta i förvar när vi har påträffat folk fattat beslut om uppsikt i stället.

P4 Dalarna frågar om det finns en risk att personerna då gömmer sig.

– Det finns nog en sådan överhängande risk, ja, svarar Ulrica Granberg.

Nyheter Idag frågar om någon av de man har släppt fria rör sig om en brottsutvisning.

– Nej, det är det absolut inte. Vi har mycket mer spelrum där. Lagstiftningen ger oss större tidsram att ha dem i förvar, säger Granberg.

– Om man ska göra en prioritering är det de brottsutvisade vi vill fokusera mest på.

Läs även: EU-domstolen: Olagligt att inte ta emot migranter

Stöd Nyheter Idag

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Det ger dig tillgång till allt vårt PLUS-material, och gör att vi kan fortsätta med vår journalistik

Tack!

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag