Stänger reaktor för reparation i december – dementerar att man vill pressa priserna uppåt

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 8 dec 2022 2022-12-08
E-post 166

Energibolaget Uniper, som bland annat äger reaktorn Oskarshamn 3, går nu ut med en dementi om att veckans planerade reparation av reaktorn genomförs i december för att pressa upp priset på el.

Det var i slutet av november som OKG, som äger kärnkraftverket i Oskarshamn och till 54,5 procent ägs av Uniper-koncernen, meddelade att reaktorn Oskarshamn 3 kommer stängas för en reparation mellan den 9 december och den 18 december, vilket väntas trycka upp de svenska elpriserna.

Det handlar om ett mindre fel på generatorn, och reparationen väntas pågå fram till den 18 december, meddelar OKG i ett pressmeddelande.

– Vi har haft det under uppsikt ett tag och nu ska det åtgärdas, säger kommunikationschef Désirée Liljevall.

Många reagerade emellertid på att man väljer en att utföra en reparation av ett fel man ”haft under uppsikt ett tag”, och nu känner sig Uniber tvungna att gå ut med en dementi.

”Tyvärr har det redan börjat spridas felaktiga påståenden, till exempel att OKG och Uniper medvetet stänger reaktorn för att pressa upp elpriset. Tvärtom innebär driftstoppet en finansiell förlust – eftersom OKG redan sålt de nio dagarnas elproduktion i förväg och nu måste köpa motsvarande produktion på spotmarknaden till ett helt annat pris” skriver Uniper.

Uniper passar även på att ge besk kritik till den tidigare rödgröna regeringens beslut att lägga ned flera kärnkraftsreaktorer, efter att man med en höjning av effektskatten lyckats göra reaktorerna olönsamma.

”Att elförsörjningen har för små marginaler leder till att både enskilda anläggningar samt enskilda kablar får oproportionerligt stor vikt och gör systemet mer sårbart. Den förtida avvecklingen av reaktorer har lett till den problematiken och det behövs ny planerbar elproduktion” skriver Uniper bland annat.

Läs även: Ny elprischock hotar när reaktor stängs för reparation

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag