Starka reaktioner efter artikel om förtur: ”Bostadsbristen har ytterst marginellt med flyktingar att göra”

Magnus Nilsson förklarar att han förstår reaktionerna på artikeln, men att problemet med bostadsbrist beror på regleringar – inte flyktingar. Foto: Pressbild solna.se samt Faksimil mitti.se
  • Onsdag 21 okt 2015 2015-10-21
E-post 263

STOCKHOLM Efter att lokaltidningen Mitt i berättar att flyktingar får gå före i bostadskön i Solna väcker det reaktioner på forumet Flashback. ”Grattis Solna! Ni fick som ni ville och jag förväntar mig inte höra något gnäll!”, skriver en användare på Flashback.

Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna har tidigare beslutat att fem lägenheter ska gå till flyktingar, det vill säga att de slipper stå i bostadskö. Nu ska ytterligare 20 förstahandskontrakt gå till flyktingar, berättar lokaltidningen Mitt i. Bostadsstiftelsens ordförande Magnus Nilsson (M) förklarar för tidningen att det är helt vanliga lägenheter.

Artikeln har väckt reaktioner i sociala medier, inte minst då bostadskön i Solna är uppemot femton år. Lokaltidningen har även talat med en mamma som har två barn som inte kan flytta hemifrån på grund av bostadsbristen.

Fått starka reaktioner

Nyheter Idag har talat med Magnus Nilsson, som förutom sitt uppdrag i bostadsstiftelsen även är ledamot i kommunfullmäktige för Moderaterna. Han berättar att han fått arga mejl och att kritiska röster även försökt nå honom över telefon efter artikeln i lokaltidningen.

– Men det har inte varit några hot, ingenting sådant, poängterar Nilsson.

Han förstår att människor är upprörda över att flyktingar får förtur till lägenheter som i normala fall har en kötid på över ett decennium, men han menar att flyktingsituationen i grunden påverkar marginellt.

– Jag förstår att människor reagerar över att flyktingar går förbi bostadskön, som de gör här. Å andra sidan är min uppfattning att enda anledningen att vi har ett kommunalt bostadsbolag är att vi ska kunna ge sociala förturer, annars skulle vi bara vara en kommunal aktör på en vanlig marknad.

Vill se mer avregleringar så bostadsbyggande kan ta fart

Problemet med att människor får vänta länge på bostäder har funnits länge. Istället för att bli arg på flyktingar bör man istället titta på varför det råder bostadsbrist i Stockholm. Han menar att det är ett arv av Socialdemokraternas politik där bostadsmarknaden är hårt reglerad på olika sätt.

– Bostadsbristen har ytterst marginellt med flyktingar att göra. Det har uppstått de senaste 15-20 åren på grund av inflyttning från hela Sverige. Det här är ett gammalt problem som funnits länge i Stockholm.

För att råda bot på bostadsbristen behöver det bli enklare att bygga och det gäller hela processen från idé om nya bostäder till att man kan flytta in i en ny lägenhet, förklarar Nilsson.

– En radikal avreglering av plan och bygglagen, radikala förändringar i miljöbalken och när det gäller strandskydd och sådana saker och en radikal förändring av hyressättningssystemet. Det är bara att titta på Belgien, titta i Bryssel, där har man ingen hyresreglering alls. Där kan man få en liten lägenhet på en vecka.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag