Staten ger 22 miljoner extra till Västernorrlands förlossningsvård – Landstingspolitikerna vägrar öppna Sollefteå BB igen

Sjukhuset i Sollefteå. Foto: faksimil Google Maps
  • Lördag 30 sep 2017 2017-09-30
E-post 277

VÄSTERNORRLAND Staten skjuter till 22 miljoner extra till Västernorrlands förlossningsvård. Landstingspolitikerna, som lade ner Sollefteå BB i vintras för att spara 15 miljoner kronor, vägrar öppna förlossningskliniken igen. Detta trots att mammor tvingas föda barn i bilen längs med Norrlands snötäckta motorleder.

Turerna kring Västernorrlands landsting fortsätter. Politikerna som lade ner Sollefteå BB för att spara 15 miljoner kronor erhåller nu 22 miljoner extra i stöd från staten. Pengarna är öronmörkta till förlossningsvården och räcker med andra ord gott och väl till att starta upp BB-kliniken i Sollefteå igen. Politikerna, som nu fått medel från staten, vägrar dock att öppna BB igen. Det rapporterar Land. 

För ett år sedan fanns det tre BB-kliniker i Västernorrland, en i Sollefteå, en i Örnsköldsvik och en i Sundsvall. Sedan politikerna stängde ner inlandsbornas BB i Sollefteå måste nu familjerna åka 10 respektive 12 mil för att ta sig till Örnsköldsvik eller Sundsvall. Färden går längs med norrländska vägar och tar mellan en timme och 20 minuter upp till två timmar.

Som en direkt följd på politikernas val av att stänga ner Sollefteå BB, trots väljarnas extremt kraftigt protester, har minst en mamma fått föda barn i bilen.

LÄS ÄVEN: Bilförlossningen: Stod barfota i snön med navelsträngen hängandes

Nedläggningen av Sollefteå har också fått effekt på de kvarvarande klinikerna. Så sent som i tisdags 26 september kunde Nyheter Idag rapportera om att en kvinna från Örnsköldsvik, boende 3 minuter från Örnsköldsviks BB, nekades hjälp för att det var för högt tryck på kliniken. Istället fick ambulanspersonalen order att köra henne 15 mil söderut, till Sundsvall. En resa på två timmar.

Efter att ambulansen bråkat med sjukhuset tre gånger fick hon till slut lov att föda i Örnsköldsvik.

LÄS ÄVEN: Efter politikernas nedläggning av Sollefteå BB – Nu kollapsar BB i Örnsköldsvik av trycket

LÄS ÄVEN: Födande kvinna togs inte emot vid BB – Hänvisades till sjukhus 2 timmar bort

En av de ansvariga landstingspolitikerna, Ewa Back (S), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland, säger att det inte finns något behov av att ha tre förlossningskliniker.

Hon säger att det är svårt att kompensera de långa avstånden som födande kvinnor måste resa, på grund av henne och hennes politikerkollegor i landstingsfullmäktige. Men hon uppger för Land att politikerna har startat ett ”spännande projekt” vid namn Barnmorska hela vägen.

Projektet går ut på att en barnmorska följer en blivande mamma från hennes första besök på mödravården ända till förlossningskliniken. Därför tycker inte Ewa Back att det behövs ett fungerande BB, trots att staten gett Västernorrland de pengar som krävs för att starta det.

Ewa Back stoltserar även med att politikerna i landstinget sett till så att de födande kvinnorna får varsin enkät att besvara, varpå det ska bidra till en bättre förlossningsvård, enligt Ewa.

Till de mammor som fortfarande är panikslagna över att eventuellt behöva föda barn i bilen mitt i natten längs med en motorled i Norrlands inland, på grund av Ewa Back och hennes politikerkollegors beslut, hälsar Ewa följande:

– Jag tycker att man kan prata med sin barnmorska, berätta om sin oro och försöka förbereda sig så mycket man kan för att ha tillräcklig kunskap inför förlossningen, säger Ewa Back (S), delansvarig i att ha lagt ner Sollefteå BB. 

LÄS ÄVEN: Ewa Back (S) vill inte lägga pengar på Sollefteå BB – Själv kostade hon landstinget minst 654 384 kronor 2016

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag