Statliga SVT förnekar att den rödgröna regeringen styr journalistiken

Det statligt kontrollerade SVT dementerar att de styrs av staten. Bilden är ett montage. Foto: SVT Aktuellt / Twitter
  • Fredag 18 sep 2015 2015-09-18
E-post 1490

STOCKHOLM Nu går statliga mediebolaget SVT ut i en offentlig dementi på Twitter där de skriver att den rödgröna regeringen inte alls styr bolagets journalistik. Sedan lägger de locket på. ”Vi debatterar inte ryktet vidare här”, avslutar de Tweeten som väckt stor uppmärksamhet.

Det statliga bolaget SVT finansieras genom att regeringen tillåter bolaget Radiotjänst, med stöd av lagen, att ta ut en TV-licens av alla hushåll i Sverige som äger en teve-apparat. Konstruktionen med TV-licens fungerar i praktiken som en slags TV-skatt och fungerar så länge upplägget har stöd av politiker och regering.

Samtidigt har en allt växande opinion kritiserat både SVT och Sveriges Radio för att de har en vänstervridning i sin journalistik. Flera kritiker menar att bolagen företräder staten och regeringen då de indirekt finansieras via stöd från staten och den lagstiftning som nu råder.

Men trots detta försöker nu SVT slå ifrån sig vad de menar är ”ryktesspridning”. I en Tweet skriver SVT att ”rykten sprids just nu om att regeringen styr SVT:s journalistik. Det kan vi dementera”. Inom parentes skriver de även att de inte debatterar ryktet vidare på Twitter, men de ger heller ingen hänvisning till de som skulle vilja ta en diskussion om saken.

SVT hånas och jämförs med DDR och kommunism

Tweeten från SVT väcker reaktioner och ett antal personer hånar nu mediebolaget öppet. Det är kritik både vad gäller återkommande vänster-profiler som får uppdrag hos SVT, samt det faktum att inte en enda person i det jättelika bolaget uppfattas ha en lutning åt det snabbast växande politiska blocket i Sverige.

Även ungdomssatsningen Edit, som SVT står bakom, har fått stor kritik och jämförts med uttalade vänstersajter som Politism. Även Politism själva uppfattar att Edit är en variant på deras egen sajt. Detta faktum tar också en kritiker fasta på samt att en rad olika anledningar räknas upp på Twitter där den röda tråden pekar rakt vänsterut.

Nedan har vi samlat ett axplock av reaktionerna på SVT:s dementi

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag