Statligt Twitter-konto spred fake news om att svenska köttbullar kom från Turkiet

Foto: Skärmdump från Twitter
  • Fredag 4 maj 2018 2018-05-04
E-post

SVERIGE Twitter-kontot Sweden.se, som administreras av statliga Svenska institutet, skrev i ett inlägg att köttbullar togs till Sverige av Karl XII från Turkiet. ”Fabricerat”, säger en forskare.

Enligt Sweden.se, som marknadsför sig som ”Sveriges officiella konto på Twitter”, tog Karl XII med sig receptet på köttbullar från Turkiet under tidigt 1700-tal. ”Låt oss hålla oss till fakta”, skriver det statliga kontot på engelska.

Men enligt mathistorikern Richard Tellström vid Stockholms universitet, som intervjuas av Svenska Dagbladet, är uppgifterna felaktiga. Det finns inga belägg för att det gick till på det sättet.

– Nej det här är fabricerat på något sätt. Har de någon källa som knyter Karl XII till köttbullar är det en historisk sensation, säger han.

Richard Tellström menar att det är svårt att veta när vi först började äta köttbullar, men att ordet nämns i en kokbok från 1755, långt efter Karl XII:s död. Han kallar det ”jätteallvarligt” att ett statligt konto sprider falska uppgifter.

Oliver Grassman, redaktör för sociala medier på Sweden.se, säger att man inte hade någon vetenskaplig källa för påståendet och trodde att man utgick från en ”vedertagen sanning”.

– Om det nu är ett faktafel så är det inte bra eftersom vi skriver ”Let’s stick to the facts”. Det vi ville förmedla var att kulturer inspirerar varandra och konceptet att något är helsvenskt finns ju knappt längre. Speciellt inom mat. Vi ville skapa engagerande content till våra utländska målgrupper, säger han.

Oliver Grassman kan dock inte säga om Sweden.se kommer att ändra på sin felaktiga tweet.

Läs även: I Svenska institutets marknadsföring mot arabiska länder är feminismen och jämställdheten bortplockad

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag