Kannibal döms för knivmord på hemlös – kan inte utvisas

Foto: Polisens förundersökning
  • Torsdag 24 maj 2018 2018-05-24
E-post 1572

MALMÖ En 37-årig statslös invandrare döms för mordet på en hemlös 45-åring förra året. Mannen har ett digert brottsregister och har tidigare dömts till utvisning, men har ändå kunnat stanna kvar i Sverige.

37-åringen kom till Sverige 2010 som asylsökande. Som Nyheter Idag tidigare rapporterat tog det inte lång tid innan han började begå brott, och efter mindre än ett år dömdes han till tre års fängelse och utvisning för bland annat försök till våldtäkt. Dessutom avslogs hans asylansökan.

Men utvisningen verkställs aldrig – mannen är statslös, och hans tidigare hemland Kuwait tar inte emot personer som saknar medborgarskap. Han stannar kvar i Sverige och kan här leva ett liv av kriminalitet och drogmissbruk samtidigt som han försörjs av socialbidrag.

Sedan 37-åringen fick sitt första utvisningsbeslut har han dömts för 31 nya brott, rapporterar Sydsvenskan. Ofta har han överfallit folk på gatan med kniv, och i förhör säger han att han har dödat människor och sedan ätit dem.

Medger sexköp

Det mord han nu döms för skedde den 28 maj förra året. Sent på kvällen larmades polisen till Möllevångstorget i Malmö där en 45-årig hemlös man knivhuggits till döds. Senare tog polisen in 37-åringen i ett annat ärende, och då hittades den mördades DNA på hans kniv.

Mannen har medgett att han har köpt sexuella tjänster av mordoffret, men inte att han har dödat honom. Hans förklaring är att han har fört in sitt finger i baken på den mördade under sexet, och att DNA:t senare hamnade på hans kniv.

Tingsrätten anser dock att det är utom rimligt tvivel att han är mördaren. Nu ska mannen genomgå en rättspsykiatrisk utredning för att reda ut om han är frisk nog att dömas till fängelse. Nästa vecka ska den utredningen presenteras för tingsrätten.

Åklagaren har yrkat på att han ska dömas till utvisning på livstid. Som Sydsvenskan skriver är det dock osannolikt att en sådan dom kan verkställas.

Läs även: Iranier med utvisningsbeslut stampade ihjäl Eva, 60 – döms till utvisning igen

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag