Statsministern ljög för TT – migrationsministern tvingades pudla på sociala medier

Stefan Löfven och Heléne Fritzon på fredagens presskonferens. Skärmdump: SVT
  • Fredag 4 maj 2018 2018-05-04
E-post 6043

STOCKHOLM Stefan Löfven var tydlig i ett uttalande till TT efter förmiddagens presskonferens att barn till papperslösa inte ska kunna gå i svensk skola: ”De som fått nej ska inte kunna ta del av svensk välfärd”, betonade statsministern. Senare under dagen tvingades migrationsminister Heléne Fritzon (S) att backa från påståendet: ”Det finns inget förslag vad gäller att neka papperslösa barn skolgång och vi har inga planer på det”, skriver hon på Facebook.

Socialdemokraterna meddelade under fredagens direktsända presskonferens att de skärper flyktingpolitiken på flera punkter. Bland annat ska antalet asylsökande bli färre och de som får avslag på sin ansökan ska inte få försörjningsstöd eller få gå i skola.

I ett direkt citat till TT:s politiske reporter Owe Nilsson säger statsminister Stefan Löfven att barn till papperslösa inte ska ha möjlighet att gå i svensk skola.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) tvingades dock göra en pudel under fredagseftermiddagen och backa från Stefan Löfvens påstående.

”Det finns inget förslag vad gäller att neka papperslösa barn skolgång och vi har inga planer på det. Men de principiella resonemangen är viktiga. Välfärden i Sverige är till för våra medborgare och de som har laglig rätt att vistas i landet”, skriver hon.

SD:s talesperson i frågorna migration och jämställdhet, Paula Bieler, var snabb med att påpeka kursändringen och skriver på Twitter: ”Måste ändå säga att jag tycker det var innovativt av S att låta självaste partiledaren, tillika Sveriges statsminister, köra ut testballongen om skola till de som är här illegalt.”


Socialdemokraternas stramare flyktingpolitik har fått intern kritik och Sara Karlsson meddelade på Facebook att hon i protest väljer att lämna sin stol i riksdagen. ”Med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund”, skriver hon i ett inlägg som nu har tagits bort.

Det bör tilläggas att Sara Karlsson inte kom med på Socialdemokraternas nya riksdagslista inför höstens val, vilket har varit klart en längre tid.

Socialdemokraternas besked i flyktingfrågan bemöttes positivt av Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Det här är ett mycket välkommet besked från S. Jag tror att vi äntligen kan vara i ett läge där vi sansat kan diskutera en långsiktig, hållbar och stram migrationspolitik, säger han till SVT.

Prova PLUS för 349 kronor i ett halvår. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag