Statsvetare inte förvånad av Gamov-skandalen: ”SD har inte de skarpaste knivarna i lådan”

Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 nov 2017 2017-11-09
E-post 300

SVERIGE Skandalen som skakar Sverigedemokraternas riksdagsledamot Pavel Gamov är inte särskilt förvånande. Det säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i en intervju med Nyheter Idag. – De har inte de skarpaste knivarna i lådan, säger han.

Det är många som har läst gårdagens avslöjande i Nyheter Idag om SD:s riksdagsledamot Pavel Gamov och hans eskapader i Moskva. En av dem är den s-märkta statsvetaren och krönikören Stig-Björn Ljunggren.

– Jag noterar att artikeln nu delas av alla och en del är så jävla skitnödiga att de är tvungna att skriva att ”i vanliga fall delar jag inte den här sidan, men nu måste jag göra det”, säger han och skrattar.

– Det roar mig ohyggligt!

Ljunggren menar att skandalen är mycket allvarlig för Sverige­demokraterna. Anledningen är att Gamov är en av dem i partiet som fram till nu betraktats som duktig och pålitlig.

– Det är ingen marginaliserad figur som skämt ut sig. Han betraktas som ett framtidsnamn, duktig, en av dem som Sverige­demokraterna behöver fler av om de ska ha någon framgång i politiken på lång sikt, säger Ljunggren och tillägger:

– Det är ett problem för Sverige­demokraterna att de inte har de skarpaste knivarna i lådan. Men det är betydligt allvarligare när deras framtidsnamn börjar hamna i de här sammanhangen.

Påverkar inte väljarna

Trots skandalen så tror inte statsvetaren att SD:s opinionssiffror kommer påverkas negativt.

– Man kan lugnt säga att det här inte är första gången som företrädare för partiet hamnat i blåsväder. Det är inte så att man ur någon slags allmän synvinkel blir chockerad, säger Ljunggren.

Han tar upp järnrörsskandalen från 2012 då Expressen publicerade en två år gammal film där man ser hur SD-topparna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling beter sig illa under en utekväll.

– De fångades dessutom på bild med att göra det, och det har inte påverkat Sverige­demokraterna. Det är uppenbarligen inte det som bestämmer partiets framgångar.

– Folk röstar inte på Sverigedemokraterna för att man tycker att de är guds bästa barn, utan för att man vill ha en förändring av svensk invandrings- och migrationspolitik. Då spelar det inte så stor roll vad Gamov och andra gör, utan vad de etablerade politiska partierna gör. Att de nu försöker komma till rätta med migrationen är det som ger resultat i opinionssiffrorna.

Säkerhetshot

Stig-Björn Ljunggren tror att de övriga partiernas syn på SD kommer vara det som påverkas mest av skandalen. Partier som Moderaterna och Kristdemokraterna, som det senaste året öppnat för ett eventuellt framtida samarbete med SD, kan komma att tänka om.

– Det här ger ammunition åt dem som argumenterar emot, som säger att SD inte är ett vanligt parti. Det som gör det extra allvarligt är att det sker på ärkefiendens territorium, säger statsvetaren.

Han säger också att det finns risk att ryska säkerhetstjänsten har bilder och filmer som skildrar Gamovs uppträdande under hans Moskvabesök.

– Om de jobbar som vi tror att de gör så har de ju det, säger Ljunggren.

Om Nyheter Idag inte avslöjat Gamov så hade det alltså kunnat utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet.

– I det här fallet är han ju bränd. Men i en situation där han stiger i graderna, och det här inte är känt, då blir han en säkerhetsrisk.

Då hade Ryssland kunnat sätta press på SD om de ingått i ett eventuellt framtida regeringssamarbete?

– Ja, då hade Ryssland kunnat använda det längre fram om personen som de har sådant material på får ökat inflytande. Men i det här fallet är han ju bränd.

Nyheter Idag söker Sverigedemokraterna för kommentar till avslöjandet om Pavel Gamov.

Läs också:
Den svenska diplomaten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag