Statsvetare: ”Moderaternas ökning har bromsats upp” – Sentio februari är här

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 20 feb 2018 2018-02-20
E-post 875

SVERIGE Moderaterna och Sverigedemokraterna är jämnstora och Socialdemokraterna är fortsatt största parti. För SD ser läget ut att stabilisera sig runt 20 procent och för M ser ökningen ut att ha nått sitt topp. Samtidigt riskerar flera partier åka ut ur riksdagen. Sentiomätningen för februari månad är här.

Med en ökning om 1,1 procentenheter når Moderaterna 21,0 procent stöd i väljaropinionen. Det visar februarimätningen från Nyheter Idag / Sentio. Förändringen ligger innanför den statistiska felmarginalen och tolkas av den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som en rörelse mer eller mindre sidledes.

– Det som är intressant är om det här håller i sig så har Moderaternas ökning bromsats upp. I någon mening är det dåliga nyheter för Moderaterna om det här håller i sig. Då kan de vara glada över att de har återhämtat sig, men det blir inte mer än så, givet att vi får fler mätningar i samma riktning, säger han.

En annan trend i mätningar har varit att samtidigt som Moderaterna har växt i opinionen har Sverigedemokraterna gått tillbaka. Men även den trenden ser ut att bromsas upp. SD backar med 0.3 procentenheter, vilket är en försumbar förändring från januari.

Kan SD fortsätta tappa? Allt fler partier tar deras politik nu?

– Ja, det borde de göra. Men det kan också tänkas att de stabiliserar sig och det här resultatet tyder på det, menar Ljunggren.

Störst dramatik finner vi emellertid hos de mindre partierna. Både Miljöpartiet och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren. Värst ser det ut för KD som endast når 2,2 procent stöd i opinionen. Men även MP har anledning att svettas med en notering om 3,3 procent. Men det finns ett till parti som har anledning att se upp, varnar statsvetaren.

– Både Kristdemokraterna och Miljöpartiet ligger risigt till. Sen är vi nyfikna på Liberalerna, hur det ska gå. Det är allt fler som undrar, när man pratar med dom, hur det ska gå för Liberalerna.

Ingen av förändringarna i februarimätningen ligger utanför den statistiska felmarginalen jämfört med januarimätningen.

+PLUS Ta del av hela februarimätningen från Sentio

Sentio februari januari inom parentes

Mätningen är utförd med webbpanel mellan 9 och 14 februari. Totalt har 1002 personer intervjuats varav 691 uppgett partipreferenser.

Moderaterna 21,0 (19,9)
“Liberalerna” 4,4 (3,6)
Centerpartiet 10,8 (8,6)
Kristdemokraterna 2,2 (2,9)
Socialdemokraterna 24,6 (27,0)
Vänsterpartiet 9,0 (7,1)
Miljöpartiet 3,3 (3,8)
Sverigedemokraterna 21,9 (22,2)
Fi 1,8 (2,7)
Piratpartiet 0,2 (0,9)
Medborgerlig samling 0,5 (0,7)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag