Statsvetare om Åsa Romson: ”Hon kan avgå som språkrör men vara kvar som minister”

Nyheter Idag har talat med Stig-Björn Ljunggren om Åsa Romsons framtid. Foto: Miljöpartiet samt ljunggren.com
  • Torsdag 28 apr 2016 2016-04-28
E-post 184

SVERIGE Inom ett par veckor kan Miljöpartiet ha valt nya språkrör på kongressen i Karlstad. Men vad får det för konsekvenser för regeringen och ytterst svensk politik? Om både Romson och Fridolin blir ersatta på kongressen kan det bli riktigt dramatiskt. – Då har jag svårt att se att bägge kan sitta kvar i regeringen, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Nyheter Idag.

Trycket ökar dag för dag mot Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson efter en rad mediala skandaler som kommit att skaka partiet i grunden. Och dramatiken ser ut att fortsätta, allt mer talar för att minst ett av språkrören kommer bytas ut på kommande kongress i Karlstad.

Men det behöver inte betyda att Åsa Romson tvingas lämna sin roll som vice statsminister. Nyheter Idag har talat med den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som förklarar vad som händer om Romson inte längre är språkrör.

– Det blir ommöblering i regeringen för det första. För det andra är det fråga om vem som blir hennes ersättare och då kommer en intressant fråga upp om bägge språkrören ska sitta i regeringen eller om man ska ha ett språkrör som är lite friare. Ungefär som socialdemokratiska partisekreterare brukar vara.

Kan Romson i teorin vara kvar som vice statsminister även om hon inte längre är språkrör?

– Ja, det kan hon vara. Det är om man väljer den här lösningen att man ska ha ett fristående språkrör, då kan hon avgå som språkrör men vara kvar som minister. Det är en rätt ”snygg” lösning kan man säga, inom citationstecken. Hon är den som är villebrådet och problemet i sådana här situationer är att om man utsätter ett mobbingoffer spelar det ingen roll vad man gör. Alla som känner blodsmaken kommer fortsätta jaga henne.

Ett distrikt i Norrbotten vill byta ut både Romson och Fridolin som språkrör. Om den linjen går igenom, vad händer då?

– Då har jag har svårt att se att bägge kan sitta kvar i regeringen.

Får vi en regeringskris?

– Nej det får vi inte. Inte av det. Utan då blir det en ommöblering och då får Socialdemokraterna en chans att omförhandla med Miljöpartiet. Det kan vara en på många sätt positiv injektion för den här regeringen. Det som ser ut som en total katastrof kan bli en ursäkt för att möblera om.

– Romson är redan rätt utkramad, frågan är om man kommer vända sig efter Fridolin också. Vi har även en jätteduktig i regeringen som många har respekt för, Isabella Lövin. Fullt troligt som ett språkrör och då har man inte gjort några större förändringar egentligen.

Regeringen kan alltså hålla ihop om bägge språkrören blir avpolleterade?

– Ja det tror jag. Det intressanta med kongressen de ska ha är inte vilka språkrör de ska ha utan de politiska besluten är i så fall ett större hot mot regeringen. Alltså att Miljöpartiet av sina medlemmar får direktiv som inte är kompatibla med regeringens linje.

Vad skulle det kunna vara för politiska förslag?

– Flyktingfrågan, poängterar Ljunggren i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag