Stefan Löfven i SVT: ”Det dödliga våldet har inte ökat”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 1 sep 2019 2019-09-01
E-post 10451

STOCKHOLM I en intervju med SVT:s Mats Knutson om den senaste tidens skjutningar påstår statsminister Stefan Löfven (S) att det dödliga våldet inte har ökat. Men statistik från Brå säger annat. ”De senaste fyra åren (2015–2018) har antalet fall av dödligt våld legat på en högre och jämnare nivå än tidigare år (…)” skriver Brå. Något som debattören Mattias Lindberg var först att uppmärksamma på Twitter.

Statsminister Stefan Löfven ställde på fredagen upp på en intervju med SVT:s Mats Knutson om den senaste tidens grova våld. Bland annat har en kvinna i Malmö med barn i famnen mördats på öppen gata. Flera andra brutala dåd som sprängningar, misshandlar och mord har rapporterats och ofta med kopplingar till grov gängkriminalitet.

I intervjun med Knutson vägrade Löfven erkänna att det dödliga våldet ökat.

– Återigen, våldet i Sverige, det dödliga våldet i Sverige har inte ökat. Alltså sammantaget. Det är rätt att den här typen av våld har ökat, och då är det just de här gängen och då är det därför vi har fokuset just på gängen, sade Löfven.

Han fortsatte:

– Och då vet vi att ett samhälle är starkare än de här gängen.

Men statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, säger annat. I sin årliga rapport Konstaterade fall av dödligt våld (2018) konstaterar Brå:

”De senaste fyra åren (2015–2018) har antalet fall av dödligt våld varierat mellan 106 och 113 fall. Antalet fall för de senaste fyra åren har därmed legat på en högre och jämnare nivå än tidigare år.”

Sedan 2011 har Brå även fört statistik över dödligt våld med skjutvapen. Antalet konstaterade fall med skjutvapen har mer än fördubblats, från 17 fall 2011 till 43 fall 2018.

På grund av att det är stora variationer från år till år i antalet dödligt våld redovisar Brå också det genomsnittliga antalet för femårsperioder.

”De två första femårsperioderna låg antalet fall i genomsnitt på 94 fall (2004–2008) respektive 84 fall (2009–2013). Under den senaste femårsperioden (2014–2018) har nivån legat på i genomsnitt 105 fall per år.”

Tidigare har Stefan Löfven påstått att problem med gängkriminalitet berott på användande av narkotika i mer välbärgade områden som Djursholm och Danderyd. I intervjun med Knutson fortsatte Löfven med att koppla gängkriminaliteten till droganvändande i andra delar av samhället.

– Den som tänker partyknarka i kväll, den ska veta att den är med och finansierar gängen, varnade statsministern.

Löfven fick också fick frågan om regeringen hade kunnat gjort något tidigare för att stoppa gängen. Hans svar var att gängen var ”ett enormt stort problem”. Och att saker ”kunde ha gjorts tidigare”.

– Nu är det fullt fokus framåt, lovade Löfven.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Gillar du att vi faktakollar Stefan Löfvens och andra politikers uttalanden?

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag