Stefan Löfven: ”Sexuella övergrepp inte relaterade till invandring”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 21 jan 2016 2016-01-21
E-post 9472

SVERIGE Den internationella TV-kanalen CNBC har intervjuat Sveriges statsminister Stefan Löfven med anledning av den senaste tidens uppmärksamhet om sexuella övergrepp som drabbar flickor och unga kvinnor. – Sexuella övergrepp är inte per automatik relaterade till invandrare och invandring, förklarade han för tevekanalen.

Efter att medier och internationellt, men även i Sverige uppmärksammat sexövergreppen i Köln och senare liknande händelser i en rad Europeiska städer, har debatten kommit att dominera nyhetsflödet den senaste veckorna. Även i Sverige har ämnet fått ett stort fokus, inte minst efter att Nyheter Idag avslöjade att Dagens Nyheter känt till övergrepp i Kungsträdgården redan i augusti förra året.

Samtidigt har debatten, inte minst i sociala medier, lagt stor skuld på invandrargrupper för det som hänt. Men att peka ut problemet som relaterat till invandring är fel, enligt statsminister Stefan Löfven. Det förklarade han i en intervju med den internationella tevekanalen CNBC.

– För det första vill jag förtydliga att sexuella övergrepp är inte per automatik relaterade till invandrare och invandring. Vi har haft sexuella trakasserier i Sverige under många många år, tyvärr, förklarade Stefan Löfven för tevekanalen på engelska.

Men trots att detta problem, enligt Löfven, funnits i Sverige i flera år har det tidigare inte uppmärksammats. Nu förklarar han att ”vad som behövs är att vara tydlig om att det här inte är lämpligt”, samtidigt som han återigen säger att händelserna inte ska kopplas till invandring.

– Vad som nu behövs är att vara tydlig om att det här inte är lämpligt, det är absolut olämpligt och vi måste vidta tydliga åtgärder för att visa de här unga tjejerna och kvinnorna att de ska kunna gå på stan eller delta på en konsert eller bara vistas utomhus utan att behöva utsättas för sexuella övergrepp. Vi ska inte koppla det här till invandring, poängterade Löfven.

Enligt den polis som Nyheter Idag tidigare talat med, som arbetat med att ingripa mot sexuella övergrepp på festivalen ”We are Stockholm” förra året i Kungsträdgården, är det i huvudsak killar med bakgrund i mellanöstern som begår övergreppen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag