Stegrud (SD): Regeringen duckar frågan om yttrandefrihet på nätet

Jessica Stegrud (SD). Foto: Europaparlamentet
  • Onsdag 3 feb 2021 2021-02-03
E-post 1183

SVERIGE Yttrandefriheten på nätet är hotad av de stora techbolagen som får allt större makt över det offentliga samtalet. Det menar Sverigedemokraterna som nu har startat en arbetsgrupp för att få bukt med problemet.

I en debattartikel i Dagens Nyheter nyligen presenterade SD en rad förslag på hur sociala medier kan regleras. Nu meddelar partiet att man har tillsatt en ny arbetsgrupp med uppdraget att främja yttrandefriheten på nätet.

I gruppen ingår politiker från flera olika riksdagsutskott och även Europaparlamentarikern Jessica Stegrud.

– Det är ett ganska unikt tilltag för Sverigedemokraterna, säger hon.

SD anser att yttrandefriheten på nätet är hotad. Ett av problemen man ser är att det finns ett fåtal stora företag som dominerar på marknaden för sociala medier och kan bestämma vem som får höras och inte. Den som stängs av kan inte alltid räkna med att få en förklaring.

– Det är klart att vi är oroliga inför kommande riksdagsval, men det är inte bara för oss personligen naturligtvis. Vi tycker att det är en väldigt grundläggande fråga för demokratin, säger Jessica Stegrud.

Tanken med den nya arbetsgruppen är att den ska opinionsbilda och ta fram konkreta förslag på hur man kan bredda yttrandefriheten på nätet genom reglering. Man hoppas också få med sig andra riksdagspartier på tåget.

– Det känns som att vi är de enda som verkligen hoppar på den här bollen nu. Regeringen duckar och tycker att ”vi avvaktar och ser vad EU säger”, men det är ju de som ska driva frågan i EU, säger Stegrud.

Att få med andra partier på tåget är ju inte alltid så lätt för SD.

– Man kan hoppas att de någon gång tar själva sakfrågan på allvar och också förstår att det förr eller senare drabbar andra partier också. Men min gissning är att de inte kommer vakna ordentligt förrän de själva blir nedstängda.

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag