Stenevi: ”Fattigdom” bakom de våldsamma korankravallerna

Bild: Faksimil SVT Play
  • Måndag 9 maj 2022 2022-05-09
E-post 3469

SVERIGE Korankravallerna och gängkriminaliteten är inte ett invandringsproblem utan ett fattigdomsproblem. Det sade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i en debatt mot SD-ledaren Jimmie Åkesson på söndagen.

I söndagens partiledardebatt i SVT möttes Märta Stenevi och Jimmie Åkesson i en duell där de debatterade ämnet integration med utgångspunkt i de våldsamma korankravallerna. Vad kan samhället göra för att förbättra integrationen och förhindra att våldsamma kravaller bryter ut igen, var frågan.

– Jag tror att det är otroligt viktigt att vi börjar prata om de här områdena som de är. Snarare än att prata om dem som utsatta områden så borde vi prata om dem som politiskt eftersatta områden, sade Stenevi.

– Det är områden där vi inte har satsat det som krävs för att varje unge ska klara skolan, för att varje vuxen ska bli självförsörjande.

Åkesson kontrade:

– Det här är ju i första hand ett invandringsproblem. Hade vi fört en ansvarsfull invandringspolitik så hade det inte sett ut på det här sättet. Vi hade inte haft alla de här utsatta områdena, vi hade inte haft det våld och den kriminalitet som vi ser där i dag.

Enligt Stenevi är det ”fattigdom” som leder till att folk begår grova våldsbrott.

– Om vi på allvar vill att vi ska kunna bryta utanförskapet, om vi ska stoppa rekryteringen in i gängen, då behöver vi lyfta människor ur fattigdom. För det som händer just nu, det är inte ett invandringsproblem, Jimmie Åkesson.

Folk i utsatta områden lider av fattigdom samtidigt som de har helt vanliga jobb att gå till, om man får tro Stenevi.

– Det bor tiotusentals människor i de här områdena du pratar om – de här områdena som politiken i åratal inte har velat lägga tillräckliga resurser på. De går till jobbet, de försörjer sig, de tar hand om våra äldre, de kör våra bussar. De gör precis det som alla andra människor i det här landet gör.

Läs även: Polisens oro – hela landet blir som Rinkeby: ”Började så här”

Läs även: Rinkebymammans skryt: ”Han kastar sten och är jätteduktig min son”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag