Stenevi försvarar koranbränning: ”Måste stå upp för yttrandefriheten”

Bild: Faksimil Twitter/Nyheter Idag
  • Torsdag 26 jan 2023 2023-01-26
E-post

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi står bakom Ramsus Paludans rätt att bränna Koranen, säger hon i kvällens ”30 minuter” på SVT. 

– Vi behöver inte älska aktionerna, däremot måste vi stå upp för yttrandefriheten, säger Stenevi till SVT.

Stenevi får av programledaren Anders Holmberg frågan om varför det är så viktigt att Sverige ger tillstånd till en demonstration där Koranen bränns.

– Även när det skapar reaktioner är det oerhört viktigt att vi som lever i demokratier, som står för demokratiska värderingar, kan stå väldigt rakryggade i att vi behöver inte älska aktionerna, däremot måste vi stå upp för yttrandefriheten, svarar Stenevi.

– För börjar vi begränsa yttrandefriheten, då kommer den väldigt väldigt snabbt att begränsas bit för bit för bit, fortsätter hon.

Läs även: Kristersson fördömer Paludan: ”Djupt respektlös handling”

Programmet sänds i SVT 2 klockan 22 på torsdag kväll, men frågan om att tillåta koranbränning har publicerats i förväg av programledare Anders Holmberg på Twitter.

Efter att Rasmus Paludan brände Koranen i en demonstration utanför turkiska ambassaden på lördagen har Turkiet sagt nej till Sveriges Nato-ansökan, svenska flaggor har bränts på demonstrationer i flera muslimska länder och  sunnimuslimernas högsta lärosäte al-Azhar-universitetet i Kairo har manat till global bojkott mot Sverige.

Läs även: Svenska ambassaden i Turkiet stänger efter protesterna

Läs även: Åkesson sågar Kristerssons Koran-utspel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag