Stenevi (MP) står fast vid brunsmetning av oppositionen

Bild: Sveriges riksdag/Nyheter Idag
  • Fredag 1 okt 2021 2021-10-01
E-post

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi, som även är jämställdhets- och bostadsminister, står fast vid att kalla den konservativa oppositionen för ”blåbrun”. Det skriver hon i en debattartikel i Expressen, med anledning av att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch betackat sig för jämförelser med nazismen.

Det var under Stefan Löfvens sista partiledardebatt som Stenevi kom med påhoppet på oppositionen, och frågan gällde då klimatkrisen.

– Det blåbruna blocket hoppas att någon annan ska göra något, sade Märta Stenevi enligt Svenska Dagbladet.

Läs även: Kristersson: Johansson och Stenevi borde be om ursäkt

Det fick Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att reagera.

– Kalla mig inte blåbrun. Jag är kristdemokrat, sade Ebba Busch, som menade att ”brunsmetning” är regeringens enda vapen för att skyla över sina misslyckanden inom bland annat vård och kriminalpolitik.

I en följande debattartikel i Expressen skriver Busch bland annat att ”om detta blir den nivå som tillåts i nästa års valrörelse så blir vi alla till förlorare, möjligen med undantag för de faktiska nazister och rasister som tillåts flyga under radarn eftersom var och vartannat parti nu påstås höra till samma groteska idégemenskap”.

Men Stenevi står alltså på sig om epitetet ”blåbrun” i debattartikeln som besvarar Ebba Busch inlägg. Skälet till att de konservativa enligt Stenevi förtjänar epitetet – som syftar på nazisternas brunskjortor – är att de öppnat för samtal och samarbete med Sverigedemokraterna.

Stenevi menar att det kan ställas i fråga om ”en blåbrun regering” som får stöd av SD kommer ge alla svenska medborgare samma rättigheter, stanna kvar i Parisavtalet och värna rättigheterna för minoriteter som samer och judar.

Läs även: Stenevi (MP) om invandringen: ”Vi kan ta emot betydligt fler”

Läs även: Stenevi (MP): ”Jag tillhör en klan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag