Stenevi (MP) vägrar svara på om hon vill bo vid vindkraftverk

Bild: Sveriges riksdag/Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 5 maj 2022 2022-05-05
E-post 343

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi vill lägga över 100 miljarder kronor på utbyggnad av vindkraftverk, och vill få kommuner mer positiva till att bygga fler. Att många kommuner säger nej till vindkraftverk skyller hon på Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att Moderaterna och Sverigedemokraterna lurar sina väljare när man får det att låta som att svaret på att få lägre elräkning är kärnkraft. Det som ligger närmast i tid och som skulle sänka kostnaden snabbast är energieffektiviseringar och snabb utbyggnad av förnybar energi, säger Stenevi till Aftonbladet.

Läs även: Stenevi (MP) vill ha ”maximalt inflytande” efter valet – ska göra kärnkraften dyrare

Men på frågan om hon själv skulle kunna tänka sig att bo nära ett vindkraftverk vägrar Stenevi svara.

– Jag bor hellre granne med ett vindkraftverk än ett kärnkraftverk. Jag vill precis som alla andra ha en god boendemiljö, jag vill att vi i Sverige ska ha det tryggt och bra och inte bo på ett sätt så man kan bli sjuk, säger Märta Stenevi.

Aftonbladet: Men hade du kunnat tänka dig att bo nära ett vindkraftverk?

– Jag tycker att vindkraft ska ligga där det inte stör människor och natur, jag vill precis som alla andra ha en god boendemiljö. Jag vill varken bli störd av buller från motorvägar eller från vindkraft. Det är därför tillståndsprövningarna är så viktiga och att havsbaserade vindkraftverk byggs.

Aftonbladet: Många byggs fortfarande på land. Kan du tänka dig att bo granne med ett sådant?

– Nu bor jag i stan, jag kan tänka mig att bo där jag har en bra boendemiljö. Alla ska ha bra boendemiljö. Vi ska inte bygga vindkraft på ett sätt som människor far illa.

Stenevi tillfrågas också om den skatterabatt den rödgröna regeringen gav till Google och andra nätjättar för att bygga elintensiva serverhallar i Sverige. Idag tycker Stenevi att beslutet borde omprövas.

– Ja vi satt i regeringen på den tiden. Jag tycker det finns anledning att ompröva ett sådant beslut.

Läs även: Rekordrabatter till Facebook och Amazon för elslukande datacenter

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag