Stenevi (MP): Vita kvinnor måste ”flytta på sig” för utlandsfödda

Märta Stenevi Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet CC BY-NC-ND 2.0
  • Fredag 2 apr 2021 2021-04-02
E-post 5395

SVERIGE Makt är ett nollsummespel, och därför kommer vita, inrikesfödda kvinnor att behöva ”flytta på sig” om utlandsfödda kvinnor ska få makt. Det förklarar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i Aftonbladets podcast Den ideologiska frågan.

I podcasten frågar Anders Lindberg hur det kommer sig att det finns stora skillnader mellan hur kvinnor och män röstar. Märta Stenevi pekar på en ”oroväckande tendens” där unga svenska män blir mer konservativa och tycker att Sverige är tillräckligt jämställt som det är.

– Jag är inte helt säker på vad det beror på, men man ser ju en rad tendenser i världen där det finns en smarthetskultur, säger Stenevi.

– Smarthetskultur? undrar Lindberg.

– Ja, en önskan att se om sitt eget hus – att jag ska se om mitt, jag ska ta vara på mitt – och att den är väldigt stark i vissa grupper av män. Jag har kanske inte en klockren, full analys av detta men jag tycker att den är problematisk därför att den gör ju att människor drar sig in i sina mindre grupper igen.

Stenevi kopplar detta till utvecklingen i världen.

– De senaste decenniernas utveckling har väl uppfattats delvis som ett hot mot en tidigare given maktstruktur, och kanske är det här en reaktion på det. Ska någon få makt måste någon annan lämna ifrån sig den, till skillnad från kärlek och frihet.

Språkröret menar att makt finns i en begränsad mängd och därför kan den ena gruppen bara få makt på bekostnad av en annan.

– Kanske är det det vi ser en reaktion på, att ska kvinnor ha lika mycket makt som män så är det män som kommer behöva flytta på sig. Det här kommer synas i nästa led när vi pratar om andra mångfaldsaspekter, att ska utlandsfödda kvinnor få makt kommer vita, inrikesfödda kvinnor att också behöva flytta på sig, säger Stenevi.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag